Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
   Tip van de dag
Het is ook voor je peuter lastig om met een lockdown om te gaan. Ze begrijpen niet wat er om hen heen gebeurt en vooral niet waar de emoties vandaan komen als hun ouders bijvoorbeeld gefrustreerd zijn door deze situatie. Zorg vooral in deze tijd voor rust en regelmaat in huis, zodat het dagritme voor je peuter voorspelbaar wordt. Hierdoor zal hij/zij er ook rustiger van worden. Nog meer digitale prentenboeken? Kijk eens bij wepboek.nl
   Activiteit 1 - Zelf klei maken – Het beste klei recept!
Benodigdheden
 • 1/4 kopje zout
 • 1 kopje bloem
 • 1 eetlepel baking soda
 • 1 eetlepel zonnebloemolie (babyolie of kokosolie kan ook. Dat geeft een lekker geurtje)
 • 1/2 kopje warm water
 • Scheutje voedingskleurstof (als je gekleurde klei wilt maken)
Ook tijdens deze activiteit met klei, kun je met je peuter oefenen met tegenstellingen. Bijvoorbeeld hard en zacht. Zullen wij de klei zachter maken? Hoe voelt dat dan? En hoe doe je dat? Door deze denkvragen te stellen, leert je peuter meer over het proces. Over wat er gebeurt wanneer je de ingrediënten mengt. Zie hieronder het recept voor superzachte klei.

Hoe werkt het?
Doe de bloem, zout en baking soda in een kom en meng het samen met je peuter door elkaar.
Voeg de lepel zonnebloemolie toe en roer dit er ook doorheen. Vul daarna je kopje voor de helft met warm water en voeg er een scheut voedingskleurstof aan toe als je gekleurde klei wilt maken. Doe je dat niet, dan blijft de klei wit. Giet het (gekleurde) water bij het bloemmengsel en roer weer samen alles door elkaar. Als de bloem het water een beetje heeft opgenomen, kun je de klei uit de kom pakken en het verder met jullie handen kneden totdat het lekker aanvoelt. Is je klei nog een beetje droog, dan voeg je nog wat water toe. En plakt het juist erg, dan doe je er nog een klein beetje bloem bij.

Wat is het doel?

Met deze activiteit werk je samen met je peuter aan de fijne motoriek. De peuter maakt strek- en buigbewegingen met de vingers en is aan het experimenteren met de materialen.

Stapje makkelijker
Laat je peuter vooral experimenteren op zijn/haar eigen tempo en niveau. Daar gaat deze activiteit vooral over: experimenteren en uitproberen hoe de klei voelt.

Stapje moeilijker
Misschien vindt je peuter het moeilijk om te benoemen wat hij/zij ziet of om daarover te vertellen. Dat geeft natuurlijk niet. Dan kun jij als ouder vertellen wat je ziet op de foto. Je peuter leert het woord en kan dit later wel benoemen en hierover vertellen.

Klei recept voor super zachte klei
Wil je zelf extra zachte klei maken dan is daar ook een super simpel recept voor. Je hebt maar 2 (of 3 als je gekleurde klei wilt hebben) ingrediënten nodig: maïszetmeel (Maizena) en conditioner. Je doet 5 delen maïzena en 2 delen conditioner in een kom en dat roer je samen met je peuter door elkaar. Als de conditioner een beetje in de maïzena is opgenomen, pak je de mix uit de kom en kneed je het weer samen met je peuter verder met je handen. Voor superzachte gekleurde klei voeg je – voordat je de Maizena en conditioner bij elkaar gooit – eerst wat voedingskleurstof toe aan de conditioner.
Activiteit 2 - Schoenen passen
Benodigdheden
 • Verschillende schoenen
 • Als extra: het filmpje ‘Jules past schoenen’ (zie link hieronder)

Hoe werkt het?

Ga samen met je peuter op zoek naar verschillende schoenen in huis. Hierna kunnen jullie samen schoenen passen. Welke schoenen passen wel en welke niet? Voorbeelden om over te praten:
 • Van wie zijn de schoenen?
 • Vergelijken ‘(te) klein’ en ‘(te) groot’.
 • Hoeveel schoenen zijn er? Veel of weinig?
 • Welke kleuren hebben de schoenen?

Wat is het doel?
Je peuter krijgt inzicht in klein en groot. Ook leert hij/zij de kleuren (her)kennen en komt in aanraking met de telrij.

Stapje makkelijker
Kunnen wij ook een toren bouwen met de schoenen?

Stapje moeilijker
Zet samen met je peuter de schoenen op een rij van klein naar groot.
Activiteit 3 - Hoe voel ik mij?
Benodigdheden
Een spiegel.

Hoe werkt het?
Ga samen met je peuter voor de spiegel staan. Bekijk samen de verschillende emoties (zie afbeelding). Doe samen met je kind de emoties na.
Wat is het doel?
Je peuter kan eenvoudige gevoelens waarnemen. Denk hierbij aan boos, verdrietig, blij of verbaasd.

Stapje makkelijker
Je peuter kan de verschillende emoties nadoen die te zien zijn op de afbeelding, of die je als ouder voordoet.

Stapje moeilijker
Je peuter kan misschien de emoties al benoemen en gaat in gesprek over wanneer hij/zij deze emoties voelt.
Activiteit 4 - Buiten bingo
Wat heb je nodig?
Eventueel andere plaatjes en/of foto’s dan hiernaast.

Hoe werkt het?
Maak een wandeling met je peuter en zoek samen alle bingoplaatjes. Praat met je peuter over wat jullie zien. Je kan de bingoplaatjes uit het vakantieboek gebruiken, maar ook eerst plaatjes zoeken in een tijdschrift. Of samen op zoek gaan naar bijvoorbeeld de rode auto’s of de verkeerslichten.

Wat is het doel?
Ouder en peuter ervaren hoe je tijdens een wandeling de interactie en de taalontwikkeling kunt stimuleren.

Stapje makkelijker
Vraag aan je peuter om het object dat hij/zij op de afbeelding ziet aan te wijzen.  ‘Waar is de blauwe auto?’

Stapje moeilijker
De peuter herkent de afbeelding en benoemt het object wanneer hij/zij dit ziet. Praat met je peuter over het object. ‘Welke kleuren hebben de verkeerslichten?’

Leuk om te delen!
Maak een leuke foto van je peuter waarbij hij/zij het juiste object heeft gevonden. Stuur de foto’s naar de pedagogisch medewerkers van de peuterschool. Leuk om straks samen te bekijken als de peuterschool weer open is.
Lees je kind voor of laat het voorlezen!
Vandaag is het verhaaltje: "Jules past schoenen"

 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign