Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
   Tip van de dag
Vanaf vandaag krijg je van ons weer elke dag de nieuwsbrief met verschillende activiteiten! Waarschijnlijk zitten er wel ideeën tussen die bij jou en je peuter passen. Of de activiteit geschikt is, kun je het best zelf bepalen door goed te kijken hoe je peuter reageert. De activiteit is geslaagd als je peuter enthousiast is, graag wil meedoen en plezier heeft. Gaat het daarbij niet precies zoals de bedoeling was, dan is dit helemaal niet erg. Je peuter past de activiteit vaak aan naar zijn/haar eigen niveau of interesse.
   Activiteit 1 - Foto als praatplaat
Benodigdheden
Een foto waarop je een feestje ziet.

Hoe werkt het?
Heb je thuis een leuke foto waarop je een feest ziet? Ga samen met je peuter op zoek naar een leuke foto. Als je een foto hebt uitgekozen, kijk dan samen met je peuter naar wat er allemaal op de foto te zien is. Misschien zie je gekleurde ballonnen of slingers die de foto zo feestelijk maken? Of misschien zie je ook wel hele andere dingen. Praat samen over wat jullie zien.
Wat is het doel?
Op deze manier kun je op een leuke manier werken aan de taalontwikkeling van je peuter. Door samen te benoemen wat je ziet en een gesprek te voeren, leert hij/zij weer allemaal nieuwe woorden om in de toekomst te gebruiken.

Stapje makkelijker
Om je peuter wat meer uit te dagen, kun je samen terugdenken aan die dag op de foto. Weet je peuter nog wat er zo leuk was aan die dag? En wat er die dag gebeurde? Ga daarover samen in gesprek.

Stapje moeilijker
Misschien vindt je peuter het moeilijk om te benoemen wat hij/zij ziet of om daarover te vertellen. Dat geeft natuurlijk niet. Dan kun jij als ouder vertellen wat je ziet op de foto. Je peuter leert het woord en kan dit later wel benoemen en hierover vertellen.
Activiteit 2 - Samen schoonmaken
Benodigdheden
  • Een extra schoonmaakdoek
  • Water
  • Een sopje

Hoe werkt het?
De meeste peuters vinden het geweldig om te helpen bij het schoonmaken. Ruim samen alle rondslingerende spullen op, geef een doekje om af te stoffen en laat hem/haar stofzuigen. Speelgoed heeft ook regelmatig een wasbeurt nodig. Geen probleem! Doe het speelgoed in een bad met water (of de wasbak) en laat je peuter het speelgoed schoonmaken. Je peuter heeft dan volop waterpret en tegelijkertijd is het speelgoed schoongemaakt!

Wat is het doel?
Sociaalemotionele ontwikkeling: door je peuter mee te laten helpen, wordt hij/zij zelfstandiger en krijgt meer zelfvertrouwen. Je peuter leert zorg te dragen voor materialen

Stapje moeilijker
De activiteit is voor alle peuters. Je kunt het uitbreiden door nieuwe woorden aan te leren zoals: woonkamer, keuken, voorwerpen in huis. Zo leert je peuter er tijdens het opruimen en schoonmaken ook weer nieuwe woorden bij!
Activiteit 3 - Spelen met kleuren
Benodigdheden
  • Gekleurde bakjes
  • Gekleurde wasknijpers

Hoe werkt het?
Neem gekleurde bakjes en wasknijpers in dezelfde kleuren. Dus als de bakjes groen, geel, blauw en rood zijn, pak je ook dezelfde kleur wasknijpers.

Wat is het doel?
Je peuter doet de wasknijper in het bakje met dezelfde kleur. Zo leert je peuter sorteren en het herkennen van kleuren.
Stapje moeilijker
In plaats van bakjes kun je ook gekleurd papier gebruiken. Je peuter kan dan proberen de wasknijper vast te knijpen aan een voorwerp of een papiertje. Zo wordt ook de motoriek gestimuleerd. Je kunt ook een ‘probleem’ creëren door de blauwe knijper in het rode bakje te doen. ‘Huh? Wat doe ik nou?’

Stapje makkelijker
De activiteit gaat om het herkennen van kleuren. Het benoemen van de kleur is niet zo belangrijk. Als ouder doe je vooral mee om het spel te stimuleren.
Activiteit 4 - Kerstballen in de boom
Wat heb je nodig?
  • Papier
  • Schaar
  • Legoblokjes
  • Verf
  • Bord voor de verf

Hoe werkt het?
Teken een kerstboom op een groot vel papier. Knip vervolgens de kerstboom uit en doe de verf op een bord. Laat je peuter nu het legoblokje in de verf doen en vervolgens stempelen op de kerstboom. Zo maakt hij/zij eigen kerstballen voor in de kerstboom! Je peuter mag uiteraard ook andere materialen gebruiken, of bijvoorbeeld de vingers.

Wat is het doel?
Je peuter houdt tijdens het verven het legoblokje met de vingertoppen beet en niet met de volle hand.

Stapje moeilijker
Wil je peuter je helpen met het knippen? Fantastisch! Het gaat om het proces, niet om het eindresultaat.

Stapje makkelijker
Het plezier staat voorop. Je peuter experimenteert met de verf, het maakt niet uit op welke manier dit is.

*Variatietip:
Een andere leuke variatietip is om auto’s of treintjes op de lijnen te laten rijden. Zo stimuleer je de hand-oog coördinatie en de polsbewegingen van je peuter! 
Lees je kind voor of laat het voorlezen!
Vandaag is het verhaaltje: "Anna en de winter"

 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign