Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
In deze nieuwsbrief ontvang je van ons het laatste belangrijke nieuws, leuke tips, activiteiten en een online prentenboek.
Tip(s) van de dag
Zelf klei maken
Voor de ouders die geen klei hebben, zelf klei maken met huis-tuin-en-keukenmiddelen Je kunt het gewoon in een pan of metalen kom maken. Gebruik een houten lepel om te roeren.

 • 100 gram bloem (1 kopje)
 • 70 gram zout (1/4 kopje)
 • 2 eetlepels citroensap (of 1 theelepel aluin)
 • 125 ml water
 • 1 eetlepel olie
 • 2 eetlepels voedselkleurstof, bijvoorbeeld cacao (optioneel)

De klei blijft zacht, bewaar het in een afgesloten bakje. De klei is ongeveer een maand houdbaar, als je aluin gebruikt is de houdbaarheid langer.
Activiteit 1 - Alles nat spuiten
Wat heb je nodig?
 • Wc-rollen en keukenrollen
 • Lichte balletjes
 • Plantenspuit of een waterpistool

Hoe werkt het?
Doe op elk rolletje een bal en probeer deze eraf te spuiten. Door verschillende hoogtes te gebruiken, leert je kind doelbewust te kijken en in te schatten waar hij/zij moet spuiten. Hoe dichter je bij het doel staat hoe makkelijker. Voor de kinderen die het moeilijk vinden om de plantenspuit in te knijpen, is het vaak al voldoende om ze lekker te laten spuiten op alles wat nat mag worden. Zelf proberen de plantenspuit te vullen in een emmer water is natuurlijk ook heel leuk!

Wat is het doel?
De motoriek en de oog-handcoördinatie worden gestimuleerd. Daarnaast leert het kind de afstand in te schatten (rekenen) en is hij/zij bezig met begrippen als ver-dichtbij, hard-zacht, droog-nat, hoger en lager.


   Activiteit 2 - Maak je eigen wandelstok
Wat heb je nodig?

 • Een zelf gevonden grote stok
 • Verf of wol
 • Kwast of schaar

Hoe werkt het?
Ga gezellig met je peuter een wandeling in het bos of het park maken en ga samen op zoek naar een mooie tak die je peuter goed zelf kan dragen. Thuis spoel je de tak even schoon met water en laat hem dan weer drogen. Is de tak droog dan kun je aan de slag. Als je voor verf kiest , laat je je peuter zelf de kleuren uitkiezen en de tak mooi verven zoals hij/zij dat zelf wil.
Als de tak vol geverfd is laat je het drogen. Je kunt de tak eventueel aflakken met een blanke lak maar dan duurt het drogen wat langer. Zorg er dan voor dat de blanke lak op water gedragen is.

Deze prachtige wandelstok is klaar om gebruikt te worden als deze helemaal droog is. Dus is de stok droog? Aan de wandel met de wandelstok! Kies je voor wol, dan knip je draden op een lengte af die je peuter kan vasthouden als hij/zij met zijn/haar armen wijd gespreid staat.

Nu kunnen jullie gaan beginnen. Leg de eerste slag er zelf omheen en zet deze vast met een knoopje. Laat je peuter de rest omwikkelen. Blijf ermee doorgaan tot je peuter het genoeg vindt. Knoop het einde weer vast en de tak is klaar voor gebruik.
Deze prachtige wandelstok vraagt om een wandeling buiten!

Wat is het doel?
Sociaal-emotionele ontwikkeling: samen op zoek naar een stok, samenwerken met het mooi maken van de wandelstok, samen vol trots een wandeling maken met de mooiste wandelstok van Rotterdam!

Activiteit 3 - Mijn leukste vakantiemoment
Doel
Ouder en peuter gaan met elkaar in gesprek over een foto of souvenir en halen herinneringen op over een leuk moment tijdens een vakantietijd.  

De uitvoering van de activiteit
Bekijk samen met je peuter een foto of souvenir van een leuk moment in de vakantie. Dat kan thuis zijn, weg van huis op vakantie of tijdens een dagje weg. Ga met je peuter in gesprek over dit moment.

De stappen
1.    Ouder en peuter kiezen een vakantiefoto of een souvenir. Dat vraagt al afstemming, wat vindt je peuter een leuk moment? Wat is een leuke foto of een mooi souvenir?

2.    Vraag aan je peuter : ‘Wat is er op deze foto te zien?'. Help je peuter met het benoemen van wat er te zien is en wat er gebeurt.

3.    Ouder en peuter praten samen verder over wat ze zien. Bijvoorbeeld ‘Wat waren we op deze foto aan het doen?'  ‘Waar waren wij toen?’ /

Een moeilijkere vraag kan zijn: ‘Wat vind je zo leuk aan dit moment?’.

Je peuter nog meer uitdagen
Herinner je peuter aan een andere moment dat leuk was en praat er verder over. Hierbij kun je weer dezelfde vragen stellen. Nu zonder er een foto erbij te hebben.  

Lees je kind voor of laat het voorlezen!
Vandaag is het verhaaltje: "Twaalf kleine peuters"

 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign