Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
In deze nieuwsbrief ontvang je van ons het laatste belangrijke nieuws, leuke tips, activiteiten en een online prentenboek.
Tip(s) van de dag
Verstoppertje
Het spelen van verstoppertje is, naast dat het heel leuk is om samen te doen, ook heel leerzaam voor je peuter. Peuters leren namelijk dat iets blijft bestaan, ook al kan hij het zelf niet zien. Dit kan handig zijn op momenten dat je peuter het spannend vindt als je bijvoorbeeld de kamer uit loopt of als ze gaan slapen.

Jonge peuters vinden het fantastisch als je je verstopt onder een laken of een deken. Zelfs als je kind ziet dat je eronder verdwijnt, vinden het ze vaak nog leuk om je te zoeken. Vraag bijvoorbeeld ‘Waar is papa/mama?’ en help door een hand onder het laken uit te steken. Uiteraard kan je de rollen daarna omdraaien. Later kan je je kind ook ‘echt’ laten verstoppen in bijvoorbeeld de woonkamer. Ook hier is het leuk om de rollen om te draaien.

Activiteit 1 - Staart tikkertje
Wat heb je nodig?
Touw of lint als staart.

Hoe werkt het?
Geef de kinderen een staart en laat ze die van elkaar  aftrekken.

Wat is het doel?
Kinderen zijn met deze activiteit bezig met de motoriek.  Zowel de fijne als de grove motoriek. Ze rennen achter elkaar aan, moeten soms ineens stil staan of wegdraaien. Ook moeten ze met hun vingers de ‘staart’ vastpakken. Een tikspel is ook goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling. Soms moet je samenwerken en je leert omgaan met teleurstelling.

   Activiteit 2 - Stoeien
Wat heb je nodig?
Geen materialen nodig.

Hoe werkt het?
Ga samen met papa of mama stoeien. Pak de tenen van papa of mama, klim op de rug of kruip door de benen.  Regels bij het stoeien zijn:
Bij het horen van ‘stop’ of ‘au’ stop je meteen.
Bij het stoeien blijf je van elkaars hoofd af.

Wat is het doel?
Stoeien is een activiteit waarin kinderen hun energie kwijt kunnen. Door dit in een veilige omgeving te oefenen, leert een kind zijn grenzen te ontdekken. Kinderen leren door deze activiteit ook voor zichzelf op te komen. Dit heeft een positief effect op het zelfvertrouwen van het kind.


Activiteit 3 - Verven met water
Wat heb je nodig?
Spons of kwast en water.

Hoe werkt het?
Ga eens buiten verven met water. Je kunt dit met een spons of kwast doen. Maak mooie vormen op de grond of op de muur. Wat gebeurt er met het water als de zon erop schijnt?


Wat is het doel?
Door met water, kwasten en sponzen tekeningen te maken met water op de tegels, leren peuters ontdekken dat je heel veel verschillende dingen met water kunt doen. Ook maken zij kennis met water dat opdroogt als de zon erop schijnt; super interessant en goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling! Hier kun je op inspelen door bijvoorbeeld de vraag te stellen: ‘wat gebeurt er nu met de tekening nu de zon erop schijnt?’.

Daarnaast leren peuters bewegingen te maken vanuit hun schouder en pols en maken zij grote en kleine bewegingen. Dit is goed voor hun motorische vaardigheden. Door veel te oefenen leren peuters eerst grove bewegingen te maken, wat later verder verfijnt in kleine bewegingen vanuit de pols. Ook de hand-oogcoördinatie wordt hierbij betrokken. Kinderen kijken namelijk naar wat zij met hun handen doen en wat er vanuit daar ontstaat; in dit geval een tekening op de tegels.

De oog-handcoördinatie oefenen is van groot belang, omdat je deze vaardigheid (als peuters, maar ook als volwassene) gebruikt in veel dagelijkse handelingen zoals schrijven, autorijden, bij alle sporten, typen op een toetsenbord en de sleutel in een slot steken.
Lees je kind voor of laat het voorlezen!
Vandaag is het verhaaltje: "Waar is Kiko?"

 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign