Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
In deze nieuwsbrief ontvang je van ons het laatste belangrijke nieuws, leuke tips, activiteiten en een online prentenboek.
Tip(s) van de dag
Tip 1:
Neem als ouder een voorwerp in gedachte en zeg: ‘Ren zo snel mogelijk naar…. de brievenbus! Het hek! De boom! De gele fiets!’

Doel
Op een spelenderwijs manier werk je aan de woordenschat van je kind. Want kinderen leren (nieuwe) begrippen het best door te bewegen. Zij werken op deze manier ook heel goed aan hun coördinatie.
Tip 2:
Verzamel lege flessen en zet ze neer zoals op een bowlingbaan. Geef je kind een bal en laat het de flessen omrollen en schoppen.

Doel
Oefenen met de oog-handcoördinatie. De handelingen voer je uit met de hand en neem je waar met de ogen, en omgekeerd. Je kind voelt, ziet een voorwerp en richt zijn ogen hierop. Daarna geeft hij hier met de handen richting aan.
Tip 3:
De ontwikkeling van het bouwen.
Activiteit 1 - Proef jij wat het is?
Wat heb je nodig?
 • Verschillende etenswaren
 • Theedoek (om ogen te bedekken)

Hoe werkt het?
We gaan verschillende smaken proeven en blind raden wat het is. Het lijkt een beetje op het  spel ‘wat is weg’, maar het is net een beetje anders. Let op: het gaat om het gesprek, het is niet erg als de antwoorden niet goed zijn!

We nemen de volgende stappen:

 1. Ouder en kind verzamelen samen etenswaren wat ze in huis hebben. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld honing, banaan, worst etc. Leg een aantal hapjes of klaar om te proeven, bijvoorbeeld 5. Dit is al een moment van gesprek. Benoem samen wat er op tafel ligt. En praat bijvoorbeeld over wat je lekker vindt of juist niet (‘Wat vind jij het lekkerst om te eten?’ ‘Waarom vind je dit lekker?’).
 2. Als alles klaar staat, wordt het kind als eerst geblinddoekt.
 3. Ouder doet iets in het mond van het kind en het kind mag proeven en ruiken en mag raden. Weet het kind wat het is? Raden maar… Laat het kind zelf zeggen wat het is, en zeg het niet voor. Helpen mag (‘Het is geel.’ of ‘We hebben het gisteren samen gekocht.’ Ook kan het gesprek gaan over de smaak (Is het zoet of zout, etc.) of geur. Help het kind te antwoorden.
 4. En nu andersom! De ouder wordt geblinddoekt.

Het kind nog meer uitdagen
Om het kind meer uit te dagen kun je in gesprek gaan over andere dingen. Zoals welke smaken op elkaar lijken (‘Wat is er nog zo zoet als honing?). Of, pak stilletjes een ander hapje uit de keuken zodat het kind meer moet nadenken over wat het is… Tip voor als ouders geblinddoekt zijn: doe alsof je niet weet wat je proeft en laat het kind tips geven om het goede antwoord te geven!

Wat is het doel?
Ouder en kind gaan met elkaar in gesprek over smaken.

   Activiteit 2 - Verven met zeepsop
Wat heb je nodig?
 • Verf (3 kleuren)
 • Afwasmiddel
 • Rietjes
 • 3 bekertjes
 • Krant
 • Vel wit papier
 • Verfschort of oud overhemd


Hoe werkt het?
Vul de bekertjes met een laagje verf en een klein beetje water en doe
er dan een scheut afwasmiddel bij. Zet je bekertje op een wit vel papier met een krant eronder voor het morsen. Even goed roeren en blazen maar met je rietje! De bellen borrelen over de rand van het bekertje, waardoor je hele mooie afdrukken op het papier krijgt. Gebruik ook eens een andere kleur en zet de bekertjes op verschillende plaatsen op je papier neer. Goed laten drogen voordat je het blaadje optilt, anders lopen de kleuren door elkaar.

Wat is het doel?
Ontdekken wat je met verf kunt doen. Ervaren wat er gebeurt als je verf in het sop doet en dan bellen blaast. Belangrijke begrippen als: nat-droog, afspoelen, kwast, blazen, sop, drogen.
Activiteit 3 - IJs ontdooien
Wat heb je nodig?
 • Klein speelgoed
 • Een bak voor het water

Hoe werkt het?
Vul een bak met water. Stop het kleine speelgoed dat je verzameld hebt in de bak met water. Zet het een paar uur in de vriezer. Daarna haal je de bak uit de vriezer en haal je het ijs uit de bak. Nu heb je een klomp ijs over met daarin vastgevroren speelgoed. Laat het kind ontdekken en voelen. Ontdooi stukjes zodat hij/zij kan proberen om het speelgoed eruit te halen.

Wat is het doel?
Kennis maken met de begrippen smelten, ijs, water, koud en warm. Oplossingsgericht denken stimuleren. De kinderen leren verschillende toepassingen en mogelijkheden van water. De kinderen leren dat water bevriest en weer ontdooit.
Lees je kind voor of laat het voorlezen!
Vandaag is het verhaaltje: "Wil je mijn vriendje zijn?"

 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign