Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
Tip van de dag
Liedjes zingen zijn leuk en vaak leerzaam! ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ is een lekker bewegingsliedje. Je peuter leert bepaalde lichaamsdelen en tegelijkertijd bewegen ze ook!

De tekst
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen (2x)
Oren, ogen, puntje van je neus.
Hoofd, schouders, knie en teen, knie en teen!
Activiteit 1 – Taal - Praatplaat
Wat heb je nodig?
Dit plaatje.

Hoe werkt het?
Kijk samen naar het plaatje en praat erover. Hieronder zie je vragen die je zou kunnen stellen.

Samen praten over de praatplaat
Samen kun je het gesprek aangaan over wat er op de praatplaat te zien is. Je kan vragen stellen zoals ‘Oh ik zie daar iemand met lekker koekjes, wat zie je nog meer?’ Samen praten houdt in dat je geen controle vragen stelt zoals ‘Wijs dit eens aan.’ Wel kun je er een zoekspelletje van maken door een vraag te stellen zoals ‘Ik zie de theepot, weet jij waar ik die zie?’

Extra:
‘Hoeveel cadeaus zie je op het plaatje?’ Samen kun je de cadeautjes tellen. Het maakt niet uit of je peuter juist telt, het gaat om kennismaken met de telrij.

Wat is het doel?
Samen een gesprekje voeren over wat je op de praatplaat ziet. Hiermee vergroot je de woordenschat van je peuter. Maak er eventueel een spelletje van door je peuter voorwerpen te laten zoeken die op de praatplaat staan en die je zelf ook in huis hebt! Praten over echte voorwerpen, die je kan voelen, ruiken, gebruiken, zorgt ervoor dat de nieuwe woorden nóg beter blijven hangen.

Stapje moeilijker
Je kan wat meer denkvragen stellen aan de peuter. Wat zouden de mensen aan het vieren zijn? Van daaruit kunnen gesprekken ontstaan over bijvoorbeeld een feestje dat de peuter heeft meegemaakt. Laat je peuter vragen bedenken en aan jou stellen
Stapje makkelijker
Benoem wat je ziet op de praatplaat en kijk samen of je zoiets thuis ook hebt, zoals een theepot, een tafel of een ander voorwerp.
Activiteit 2 – Rekenen - Bak een taart
Wat heb je nodig?
Kleine cakejes zijn helemaal niet moeilijk om te maken! Je hebt nodig ( voor 16 cakejes):

 • 2 eieren (op kamertemperatuur)
 • 100 gram suiker
 • 100 gram boter (op kamer temperatuur)
 • 100 gram meel
 • Weegschaal
 • Grote kom
 • Pollepel
 • Theelepel
 • Papieren vormpjes
 • Muffinbakblik

Hoe werkt het?
Verwarm de oven op 180 graden. Roer de boter en de suiker tot het heel zacht is. Dan roer je de eieren één voor één door het mengsel. Schep daarna heel snel het meel er doorheen. Doe dan de papieren vormen in het bakblik en schep een eetlepel beslag en elk vormpje. Bak de cakejes ongeveer 15 minuten in de oven op 180 graden. Zijn de cakejes gaar? Laat ze afkoelen op een rooster. Zijn de cakejes afgekoeld? Lekker smullen maar!

Wat is het doel?
Samen een cake bakken is natuurlijk heel leuk en vooral het eindresultaat is superleuk en meestal heel lekker! De activiteit is ook goed voor de rekenontwikkeling. Door de ingrediënten af te wegen, kijk je samen naar hoeveel je nodig hebt. Is het genoeg? Of heb je meer nodig of minder? Hoe los je dat op?

Stapje moeilijker
Laat je peuter kijken naar de cijfers op de weegschaal. Ben je al bij 100? Doe dan expres wat meer suiker in de kom. ‘Oh jee, nu hebben we teveel suiker!’ Hoe kan je ervoor zorgen dat je weer bij 100 uitkomt? Laat je peuter hierover nadenken en oplossingen uitproberen.

Stapje makkelijker
Zet de ingrediënten klaar en laat je peuter alles toevoegen en roeren. Samen plezier maken staat voorop!
Activiteit 3 – Sociaal Emotioneel - Spelen met de spiegel
Wat heb je nodig?
 • Een grote of kleine spiegel

Hoe werkt het?
Vraag je peuter om vóór de spiegel te staan en ga naast je peuter staan. Kijk samen naar het lichaam van je peuter.

Jonge peuters
Samen in de spiegel kijken, bewegingen nadoen en gekke gezichten maken. Je peuter ziet dat wat hij of zij doet, ook in de spiegel gebeurt.

Oudere peuters
Je raakt een lichaamsdeel van je peuter aan. Je peuter mag zeggen welk lichaamsdeel het is. ‘Wat kan je ermee’? ‘Ik hoor altijd met mijn …?’ Grote kans dat je peuter ‘oren’ roept. Je kan er een grapje van maken door het expres om te draaien als de peuter de lichaamsdelen al goed herkent.

Wat is het doel?
Je peuter oriënteert zich op het eigen lichaam. Je peuter leert spelenderwijs lichaamsdelen kennen en herkennen.

Stapje moeilijker
Voor peuters die meer uitdaging nodig hebben, is het ook leuk om in gesprek te gaan over wat je bijvoorbeeld met je neus kunt doen. Op deze manier leert je peuter ook de zintuigen.

Stapje makkelijker
Richt je met een kleine spiegel alleen op het gezicht van je peuter.
Activiteit 4 - Motoriek - Beweegspel met dobbelsteen
Wat heb je nodig?
 • Een dobbelsteen. Op de peuterschool gebruiken we een grote dobbelsteen. Je kunt ook een kleine uit een bordspel gebruiken ( pas op voor inslikken).

Hoe werkt het?
Je kunt aan elk getal van de dobbelsteen een beweging koppelen van bijvoorbeeld dieren (zie foto). Gooi de dobbelsteen, tel de stippen en maak de beweging die bij dit aantal hoort.

Wat is het doel?
Je peuter leert spelenderwijs het tellen. De activiteit stimuleert ook de motorische ontwikkeling.

Stapje moeilijker
Gebruik twee dobbelstenen en voer twee bewegingen tegelijk uit. Je kunt ook samen een nieuwe kaart maken met verschillende bewegingen.

Stapje makkelijker
Bedenk samen bewegingen die makkelijker zijn, zoals bijvoorbeeld klappen in je handen, stampen met je voeten enz..

Moppereend - Digitaal prentenboek
 
Verder versoepeling coronamaatregelen
Het kabinet wil de 3e stap in het openingsplan op zaterdag 5 juni gaan zetten. Dit houdt in dat het kabinet een aantal maatregelen wil gaan versoepelen of aanpassen. De belangrijkste versoepelingen kun je vinden in het overzicht hieronder en via deze link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/vraag-en-antwoord/persconferentie-28-mei-in-eenvoudige-taal

Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign