Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
Tip van de dag
Door alle coronamaatregelen is er niet veel tijd voor de overdracht en kom je niet meer in het lokaal van je peuter. Toch is het belangrijk voor jou, je peuter en de pedagogisch medewerkers om te weten wat er op school en thuis is gebeurd en wat voor activiteiten er gedaan zijn, zodat hier op kan worden ingespeeld. Eén van de middelen hiervoor is foto’s maken.

Zowel de pedagogisch medewerkers (pm’ers) als jij, kunnen regelmatig foto’s uitwisselen van de activiteiten die je peuter doet. Op de locaties zullen de pm’ers dit doen via de Konnect app en als je foto’s meeneemt is er op de groep een plek om deze op te hangen. De pm’ers kunnen hier samen met je peuter naar kijken en erover praten.
Activiteit 1 – Motorisch – Voelbakken met gekleurde rijst
Een voelbak met rijst zorgt voor speelplezier voor kinderen vanaf 2 jaar. De rijst is niet om op te eten … LET OP! Het eten van ongekookte rijst kan buikpijn veroorzaken.

Wat heb je nodig?
 • Minimaal 1 kilo ongekookte witte rijst. Grote zakken basmatirijst zijn vaak het goedkoopst. Met een zak van 2,5 kilo vul je met gemak een grote bak rijst-om-mee-te-spelen!
 • Witte azijn
 • Voedingskleurstof (te koop in de winkel of via internet)
 • Plastic zakje met sluiting (zipplock) of bakje met deksel
 • Kranten of dienblad met opstaande randen
 • Grote plastic bak

Hoe werkt het?
Meng in een zakje of bakje 5 kopjes rijst met 3 eetlepels azijn en een paar druppels voedingskleurstof. Schud het zakje totdat alle rijst gekleurd is, of roer het bakje goed om. Voeg eventueel nog wat voedingskleurstof toe voor een diepere kleur. Laat de rijst een dag drogen op een krant of dienblad.

Giet zelf de rijst in kleuren naast elkaar in een bak en laat je peuter daarna de kleuren mengen. Ook na het mengen heeft je peuter nog veel plezier met de gemengde rijst.
In een luchtdichte bak is deze rijst nog lang houdbaar.

Wat is het doel?
Peuters vinden het leuk wanneer er rijst in verschillende kleuren in bakken ligt en zij hiermee mogen spelen. Door het voelen, overscheppen en het door de vingers laten glijden, zijn zij bezig met de motoriek.

Stapje moeilijker
De voelbak kan je aanvullen met bekertjes, lepels, een trechter, een maatbeker of een ijsblokjesvorm voor het overscheppen van de rijst. Je kunt ook samen een paar lege wc-rolletjes met plakband aan elkaar plakken en zo een rijstfabriek maken.

Stapje makkelijker
Lekker voelen is al heel fijn en leerzaam voor de jonge peuters!

Activiteit 2 – Taal - Proeven
Wat heb je nodig?
 • Gebruik hiervoor eten dat je in huis hebt, zoals:
 • Citroen
 • Zout
 • Suiker

Hoe werkt het?
Proef verschillende smaken, zoals zoet, zuur of zout. Doe hierbij de ogen dicht of, als je peuter het durft, een theedoek voor de ogen.

Wat is het doel?
Je peuter maakt kennis met de basissmaken. Je oefent ook de taal door te benoemen: ‘De citroen smaakt zuur.’ Ook kan je vragen of iets lekker is, of vies/bah! Moeilijke vragen kunnen zijn: ‘Wat proef je?’ of ‘Waar smaakt dit naar?’

Stapje moeilijker
Door dit met de ogen dicht te doen, worden de smaakzintuigen meer gebruikt. Probeer smaken die je peuter nog niet zo goed kent.

Stapje makkelijker
Gebruik vooral eten wat je peuter al kent en lekker vindt. Benoem de smaak, zo leert je peuter de smaak en het woord aan elkaar te koppelen.

Activiteit 3 – Rekenen - Racen met speelgoed
Wat heb je nodig?
 • Een stuk van een kartonnen doos
 • Viltstiften of potloden
 • Verschillende stukjes speelgoed (autootje, knikker, blokje, diertjes)

Hoe werkt het?
Verdeel het karton in 3 banen met een stift. Kleur elke baan in een andere kleur. Zet de baan op de onderste trede, op een speelgoedbak of een andere verhoging. Welk stukje speelgoed is het snelst beneden? Welk stukje speelgoed is langzaam? Wat glijdt het verste weg?

Wat is het doel?
Rekenontwikkeling; welk stuk speelgoed gaat het snelst? Welk speelgoed racet het snelst?

Stapje moeilijker
Je kunt ook per kleur baan dezelfde kleur speelgoed gebruiken. Is de rode baan sneller dan de groene baan? Hoe kan dat? Ligt het aan het speelgoed of aan de kleur van de baan? Laat je peuter voorspellen wat er gaat gebeuren en kijk samen of het klopt.

Stapje makkelijker
Volg de initiatieven van je peuter. Misschien is samen racen al leuk? Benoemen welke auto/knikker/blok sneller was en vraag aan je peuter of dit volgens hem/haar klopt.

Activiteit 4 - Sociaal Emotioneel - Maak je eigen ramadanwenskaart
In april is de maand ramadan begonnen. Veel ouders van onze peuters doen hieraan mee en vasten dan 29 of 30 dagen lang. Omdat wij nu in een gekke tijd leven waarin wij door de corona-maatregelen niet bij elkaar kunnen komen, is het extra bijzonder om een ander te laten weten dat we aan ze denken.

Wat heb je nodig?
 • Stevig papier(of printpapier )
 • Een envelop
 • Stiften of kleurpotloden
 • Eventueel knutselmateriaal zoals glitters, stukjes stof, plaksteentjes etc.

Hoe werkt het?
Maak een mooie tekening op een vel papier. Vouw het papier dubbel en zo heb je een echte kaart. Je kan de kaart versieren met wat glitters en/of steentjes. Doe de kaart in een envelop en doe de kaart door de brievenbus voor de buren die meedoen aan de ramadan, een familielid, een vriendje op school of de juf.

Wat is het doel?
Naast het tekenen, knippen , plakken en vouwen, heeft deze activiteit als doel om je peuter bewust te maken van een lief gebaar.

Stapje moeilijker
Tijdens de activiteit kan je in gesprek gaan over emoties, lief zijn voor elkaar en hoe het voelt als iemand iets aardigs doet of zegt.

Stapje makkelijker
Laat je peuter lekker zij/haar gang gaan met de tekening en vertel voor wie hij/zij de tekening maakt. Benoem woordjes zoals; lief, mooi, alsjeblieft en dankjewel!

Blij uit het ei - Digitaal prentenboek | Onderwijsstudio
 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign