Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
Tip van de dag - Prikkelverwerking
Veel peuters zijn hun zintuigen nog volop aan het ontwikkelen. Zo houden ze vaak van kleien, zand, verven, maar ook van muziek en zingen. Sommige peuters zijn heel actief en houden van bewegen, terwijl andere peuters wat rustiger zijn en minder op zoek gaan naar prikkels. De spelletjes die in dit filmpje worden uitgelegd, kunnen met alle peuters worden gespeeld. De actieve peuters brengt ze tot rust, terwijl het de rustige peuters kan activeren. Dit wordt gedaan door het voelen van diepe druk. Diepe druk geeft aan de ene kant een gevoel van geborgenheid en is daarom stressverlagend (hamburger, inpakken). Daarnaast worden de kinderen lichamelijk rustiger, terwijl ze toch in beweging blijven (zware werkjes, elastische band). En bovenal zijn het spelletjes waar de peuter veel plezier aan beleeft!

Activiteit 1 - Motoriek - Met rare kwasten verven
Wat heb je nodig?
 • Wasknijpers
 • Verschillende materialen
 • Verf
 • Papier

Hoe werkt het?
De peuter mag alleen, of samen met jou, verschillende materialen zoeken. Bijvoorbeeld blaadjes, takjes, touw, veren, cadeaulint, papier etc.
Doe van elk verzameld materiaal wat tussen een wasknijper en benoem ieder stuk materiaal (dit is een blaadje, dit is touw etc.). Nu heb je rare kwasten gemaakt en kan je peuter alle rare kwasten gebruiken om mee te verven!
Verft iedere kwast hetzelfde? Of toch niet? Welke rare kwast verft het fijnst? Welke juist niet?

Wat is het doel?
Het ontwikkelen van de fijne motoriek, ook wel kleine motoriek genoemd. Door deze activiteit is je peuter bezig met het ontwikkelen van de kleinere, fijnere bewegingen van de armen, handen en vingers.

Stapje moeilijker
De peuter mag zelf de materialen aan de wasknijpers vastmaken.

Stapje makkelijker
Noem een voorwerp op (blaadjes, lint etc.) en vraag je peuter om dit aan jou te geven.
Activiteit 2 - Sociaal emotioneel - Tekenen van je emoties
Wat heb je nodig?
 • Tekenpapier
 • Kleurpotloden/stiften

Hoe werkt het?
Ga met je peuter tekenen. Maak allebei een tekening en praat daarna over de tekening hoe jij en je peuter zich bij de tekening voelen. Vraag aan je peuter word je blij, verdrietig of boos van de tekening? En wat heb je allemaal getekend? Schrijf dit op, dat is leuk voor later 😉. Vertel zelf ook bij jouw tekening wat je erbij voelt.

Wat is het doel?
Je peuter leert vertellen hoe hij/zij zich voelt en zijn/haar emoties te benoemen en te begrijpen.

Stapje moeilijker
Vraag door aan je peuter waarom hij/zij dit gevoel heeft bij de tekening.

Stapje makkelijker
Laat een voorbeeldtekening zien wanneer je boos, verdrietig of blij bent. Vraag je peuter dit na te tekenen en vraag wanneer hij/zij dit gevoel heeft.

Tip
Tekenen op muziek is ook erg ontspannen, het geeft je een rustgevend gevoel.
Hier vind je een paar muziekstukken waar je op kunt tekenen:


Activiteit 3 - Rekenen - Vijf Pinguïns
Wat heb je nodig?
 • Gekleurd papier
 • Eventueel watjes
 • Schaar
 • Versiering
 • Pen of potlood

Hoe werkt het?
Leg je hand op het zwarte papier, trek een lijn om je hand en knip het uit. Maak van elke vinger een pinguïn door er een witte buik en een snaveltje op te tekenen en plak er oogjes op. Nadat je dit gemaakt hebt noem je het versje op. Tijdens het versje vouw je steeds een vinger naar beneden.

Vijf kleine pinguïns waggelen in het rond
De eerste zegt: ik duik in ’t water, want zwemmen is gezond!
De tweede zegt: ik heb honger, ik zoek naar een vis.
De derde wijst: daar zwemt er één, als ik me niet vergis.
De vierde zegt: als iedereen gaat zwemmen, duik ik er ook maar in.
De vijfde bibbert: ik niet hoor, brrrr het water is te koud naar mijn zin!

Wat is het doel?
Je stimuleert de taal van je peuter, maar met dit versje leer je je peuter ook rangtelwoorden aan ( de eerste, de tweede etc.) en werk je aan de rekenontwikkeling.
Door gebruik te maken van hun eigen pinguïnhandje maak je het spelletje interessanter en willen zij het vaak herhalen.

Stapje moeilijker
Doe het versje voor en laat je peuter daarna zelf het versje aan jou vertellen. Vraag welke pinguïn als eerste ging zwemmen of welke als vierde. Geef je peuter bedenktijd. Laat hem/haar het versje zelf opzeggen. Maak grapjes, houd één vinger al naar beneden gevouwen en vraag welke in de rij het was; de eerste, de tweede? Laat je peuter het antwoord geven. 😉

Stapje makkelijker
Tel samen de vingers van één tot vijf, laat je peuter de vingers tellen van één tot vijf. Zeg samen het versje op, geef je peuter tijd om mee te doen.

Activiteit 4 - Taal - Wat is weg?
Wat heb je nodig?
  • Theedoek of handdoek
  • Speelgoed of andere spullen zoals een pen, beker, knuffel

Hoe werkt het?
Je pakt drie voorwerpen (bijvoorbeeld een pen, beker en knuffel). Je laat eerst aan je peuter zien wat je hebt gepakt en legt daarna de doek bovenop de voorwerpen. Daarna haal je één van de voorwerpen weg, bijvoorbeeld de pen. Doe de theedoek omhoog en laat je peuter raden wat is weg is.

Wat is het doel?
Je peuter traint zijn geheugen door te weten wat er weg is. Je peuter kan het voorwerp benoemen.

Stapje moeilijker
Pak nu vijf voorwerpen, zodat je peuter nog meer voorwerpen moet onthouden om te zien en weten wat er weg is.

Stapje makkelijker
Laat je peuter zelf de voorwerpen (speelgoed) kiezen en speel het spel op zo’n manier dat hij/zij het beter kan onthouden.

Extra speeltip
Het is ook leuk wanneer je zelf moet raden wat er weg is! je peuter mag nu de voorwerpen verstoppen en nu mag jij raden wat weg is.😊

Digitaal prentenboek Blauwtje en Geeltje
 
Extra
We hopen het natuurlijk niet, maar het kan zijn uw peuter ook een coronatest nodig heeft om uit te sluiten dat hij of zij corona heeft en bijvoorbeeld weer naar buiten mag en geen anderen mensen kan besmetten. Dit is natuurlijk best spannend! In dit filmpje wordt duidelijk uitgelegd hoe het afnemen van een test in zijn werk gaat. Het helpt om uw peuter voor te kunnen bereiden op wat gaat komen en maakt het misschien iets minder spannend.

Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign