Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
Tip van de dag
Een peuter wil graag zoveel mogelijk zelf doen. Het vraagt soms even geduld van de ouders omdat het soms iets langer duurt. Als het gelukt is, is het gevoel van trots natuurlijk heel fijn! Daarnaast is dit ook heel leerzaam. Door het vaak te proberen, kom je erachter dat het ineens wel lukt.

Collega Gulu doet voor hoe een peuter al snel zelf de jas kan aantrekken.


Activiteit 1 - Creatief met dozen
Wat heb je nodig?
 • Lege kartonnen dozen zoals:
  • Eierdozen
  • Hageslag
  • Schoenen
  • Etc.

Hoe werkt het?
Als je peuter het leuk vindt, kan hij/zij de dozen versieren door erop te tekenen, figuurtjes te plakken of te beschilderen. Door samen aan de slag te gaan, komen er ook vaak leuke gesprekken op gang.

Daarna kan je je peuter met de doos laten spelen. Zet de dozen midden in de kamer en laat je peuter ermee doen wat hij/zij wilt. Je zult zien dat je peuter zelf op verschillende manieren gaat spelen. Het is leuk als ouder om te zien wat je peuter allemaal bedenkt!
Wat is het doel?
Het ontwikkelen van de fijne motoriek, ook wel kleine motoriek genoemd. Door deze activiteit is je peuter bezig met het ontwikkelen van de kleinere, fijnere bewegingen van de armen, handen en vingers.

Stapje moeilijker
Je kunt je peuter vragen om de dozen op elkaar te stapelen en om te gooien.

Stapje makkelijker
Als het een grote doos is, kan je peuter er de pop of auto’s in leggen. Of misschien wel zelf in gaan zitten. Gegarandeerd plezier!
Activiteit 2 - Zelf een puzzel maken
Wat heb je nodig?
 • Papier
 • Schaar
 • Verschillende vormen
 • Speelgoed en/of ander materiaal zoals keukengerei

Hoe werkt het?
Trek (samen) speelgoed of ander materiaal over op verschillende gekleurde papieren. Laat je peuter het speelgoed of ander materiaal in de juiste vorm plaatsen. Stel vragen aan je peuter, zoals: ‘Wat voor vorm is dit?’, Is dit rond, vierkant, ovaal of een ster?’ ect..

Wat is het doel?
De basisvormen zoeken en benoemen (vierkant, rond, driehoek) en spelenderwijs kennismaken met vormen.

Stapje moeilijker
Maak het steeds wat moeilijker door meer voorwerpen en vormen toe te voegen.

Stapje makkelijker
Begin met een voorwerp en een woord wat je peuter al kent.
Activiteit 3 - Welk dier ben ik?
Wat heb je nodig?
 • Een boek of een plaat van dieren

Hoe werkt het?
Vraag je peuter om een dier te kiezen of kies zelf een dier uit. Vraag hem/haar na te denken over de manier waarop het dier beweegt. Als je peuter het niet zeker weet, kun je samen kijken in een boek. Moedig je peuter aan om te bewegen zoals het dier dat ze hebben gekozen. Probeer te raden welk dier dit is.

Beweeg om de beurt als verschillende dieren. Je kunt kruipen als een spin, springen als een haas, glibberen als een slang of galopperen als een paard!

Wat is het doel?
Doordat de peuter moet raden welke dier je nadoet, wordt de fantasie geprikkeld. Je peuter denkt na over welke vaardigheden hij/zij kan gebruiken om het dier uit te beelden.

Stapje moeilijker
Stel elkaar vragen om je te helpen raden. Bijvoorbeeld 'Welk geluid maakt het?', 'Wat eet het?', 'Is het snel of langzaam?', 'Is het klein of groot?' of 'Vind ik het leuk?'

Stapje makkelijker
Boeken met platen van dieren kunnen je peuter op ideeën brengen in een ruimte waar je vrij kunt bewegen.
Activiteit 4 - Wattenbolletjes blazen
Wat heb je nodig?
  • Watjes of wattenbollen
  • Rietjes
  • Eventueel bekertjes

Hoe werkt het?
Neem een bolletje watten en een rietje. Blaas met het rietje het wattenbolletje over de tafel tot een eindpunt (bijvoorbeeld een bekertje).
Je kunt om de beurt blazen, of tegelijk en kijken wie het snelst is of hoe ver je kunt blazen.

Wat is het doel?
Door in het rietje te blazen, oefent je peuter verschillende spieren in en rondom haar/zijn mond (motorische ontwikkeling).

Stapje moeilijker
Bolletje vastzuigen met je rietje en los blazen als je boven het volgende bakje bent. Kun je ook bolletjes verplaatsen van de ene naar de andere kant?

Stapje makkelijker
Als blazen door een rietje nog een beetje lastig is, kun je ook het bolletje met het rietje vooruit duwen of met je vinger vooruit schuiven!
Vandaag leest juf Mayra voor uit het boek: Moppereend
 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign