Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
   Tip van de dag
Een peuter wil graag zoveel mogelijk zelf doen. Het vraagt soms even geduld van de ouders omdat het soms iets langer duurt. Als het gelukt is, is het gevoel van trots natuurlijk heel fijn! Daarnaast is dit ook heel leerzaam. Door het vaak te proberen, kom je erachter dat het ineens wel lukt.

Collega Gulu doet voor hoe een peuter al snel zelf de jas kan aantrekken.

Activiteit 1 - Sociaal-emotionele ontwikkeling - Heksensoep maken!
Wat heb je nodig?
  • Een grote kom, pan of bak
  • Lepels
  • Water
  • Stokjes, blaadjes of steentjes (alles wat je buiten kunt vinden)

Hoe werkt het?
Ga samen met je peuter naar buiten of naar de tuin. Vul samen de pan met een laagje water en leg uit dat jullie (heksen)soep gaan maken. Buiten of in de tuin kun je samen op zoek gaan naar materiaal voor in de soep, bijvoorbeeld takjes, steentjes, aarde, blaadjes etc.

Wat is het doel?
De activiteit draagt spelenderwijs bij aan het fantasiespel/imitatiespel van je peuter. Hoe leuk is het om samen soep te maken!

Stapje moeilijker
Voeg (verschillende grote en kleine) bekers toe aan het spel. Je peuter kan met de lepels de soep verdelen over de bekers, zo maakt je peuter spelenderwijs kennis met de begrippen veel – weinig, vol – leeg.

Stapje makkelijker
Laat je peuter met een grote en een kleine lepel roeren in de soep en vul samen de bekers met soep. Eet smakelijk! 😊
Activiteit 2 - Taalontwikkeling - Spelen met de racebaan
Wat heb je nodig?
  • Een stuk karton (bijvoorbeeld van een schoenendoos of een kartonnen doos van de supermarkt)
  • Een stift/pen
  • Speelgoedautootjes/treintjes

Hoe werkt het?
Knip of snij een stuk karton. Met de stift of pen kun je samen met je peuter een racebaan maken.

Wat is het doel?
Met auto’s spelen is leuk! Maar het is nog leuker om het spel uit te breiden met een racebaan en hier taal aan te combineren. Het doel van deze activiteit is om vooral taal in te zetten tijdens het spelen. Dit kan door middel van benoemen, maar ook bijvoorbeeld door mee te spelen en daarover vragen te stellen aan je peuter.

Stapje moeilijker
Tijdens het spelen kun je (1) open vragen stellen, (2) vragen naar oplossingen als er een kleine obstakel is of een (3) voorspellende vraag stellen: ‘(1) Welke auto mag als eerst van de racebaan af?’ of ‘(2) Ojee, de auto rijdt niet naar beneden. Hoe kunnen we dit oplossen?’ ‘(3) Wat denk je? Welke auto is sneller?’

Stapje makkelijker
Samen met je peuter kun je benoemen hoe jullie spelen en wat je ziet, bijvoorbeeld: ‘Met welke auto mag ik van de racebaan af, de rode auto of de blauwe auto? Kies jij de blauwe auto? Oké.’ ‘Mijn auto gaat snel/langzaam, hoe snel gaat jouw auto?’
Activiteit 3 - Rekenontwikkeling - Sokken sorteren
Wat heb je nodig?
  • Sokken

Hoe werkt het?
Leg de verschillende sokken in de wasmand en meng ze door elkaar. Zoek samen met je peuter de sokken die bij elkaar horen; maak er paren van.

Wat is het doel?
Het doel is het bij elkaar vinden van de juiste sokken; het sorteren van de paren.

Stapje moeilijker
Sorteer de sokken op kleur of op maat. Sokken van papa of mama zijn groter dan de sokken van je peuter.

Stapje makkelijker
Gebruik niet teveel sokken, zodat je peuter het overzicht houdt. Anders kan de activiteit iets te lastig zijn. Zoek de sokken samen uit en kijk welke sokken bij elkaar horen.
Activiteit 4 - Motorische ontwikkeling - Speelgoed, spullen of zakdoekjes in een emmer, teil of prullenbak gooien
Wat heb je nodig?
  • Prullenbak, emmer, teil of mand.
  • Zacht speelgoed (bijvoorbeeld knuffels), zachte materialen (bijvoorbeeld washandjes) of zakdoekjes

Hoe werkt het?
Gooi samen met je peuter de zachte materialen van een korte afstand in een teil, emmer of prullenbak. Je kunt ervoor kiezen om dit eerst voor te doen, zodat je peuter ziet hoe het spel gaat.

Wat is het doel?
Het doel is om de hand-oogcoördinatie te stimuleren en plezier hebben bij het (boven of onderhands) gooien van materialen in de emmer, teil of mand.

Stapje moeilijker
Als het gooien in de mand, teil of emmer je peuter goed lukt, kun je ervoor kiezen om een stap verder weg te gaan staan.

Stapje makkelijker
Zorg ervoor dat de mand of prullenbak waar je peuter in kan gooien groot genoeg is. Ga wat dichterbij staan. Zo is de kans groot dat je peuter raak gooit en hier extra plezier aan beleeft!

Het boek van vandaag is 'Wiebelpinguïn'.
 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign