Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
   Tip van de dag
Dinsdagavond 19:00 uur persconferentie, waarin we waarschijnlijk horen wanneer de basisscholen weer open mogen. https://www.gids.tv/tv-gids/uitzending/nos-journaal-persconferentie-coronacrisis/4487904

Buitenspelen
Buitenlucht is gezond! Het ontspant, is goed voor de concentratie en de creativiteit. Daarnaast zorgt zonlicht voor de aanmaak van vitamine D.
Buiten spelen kinderen op een andere manier dan binnen. Dit komt doordat de ervaring van ruimte, weer, natuur, licht, grond en ondergrond heel anders is. Hierdoor vraagt buitenspelen andere vaardigheden en biedt tegelijkertijd ook andere mogelijkheden.
Buiten zijn de uitdagingen die kinderen tegenkomen soms van een andere aard
dan binnen. Zo leren kinderen omgaan met verschillende ondergronden. Vallen en opstaan, het hoort erbij. Het maakt kinderen zelfstandig en vergroot hun zelfoplossend vermogen. Het nodigt uit tot samenwerking wanneer een probleem voor het kind alleen te groot is. Denk hierbij aan het lekker samen buitenspelen met familie.

In dit artikel lees je meer over de voordelen van buitenspelen: https://www.mamakletst.nl/buitenspelen-gezond/

Activiteit 1 - Rekenen - Ik zie, ik zie wat jij niet ziet!
Wat heb je nodig?
Een kamer of andere ruimte.

Hoe werkt het?
Bij dit spel geef je aan dat je iets ziet in de ruimte waar je bent. Je benoemt als eerst de kleur van het voorwerp dat je ziet. Op deze manier oefen je met je peuter de kleuren.

Dit kun je ook met meerdere kinderen doen. Ga bij elkaar zitten en één iemand mag een voorwerp in zijn hoofd nemen wat te zien is in de ruimte waar jullie zijn. Het is de bedoeling dat de andere kinderen gaan raden wat diegene ziet. Het kind zegt: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is rood.’ Vanaf dat moment kijken de andere kinderen om zich heen en gaan ze voorwerpen zoeken die rood zijn. Ze noemen ze op en diegene die het goed heeft geraden mag nu een voorwerp in zijn of haar hoofd nemen en zeggen: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is....’

Wat is het doel?
Het leren van kleuren en het benoemen van voorwerpen.

Stapje moeilijker
Benoemen van vormen in plaats van kleuren. Dus je zegt dan: ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de vorm is rond.’

Stapje makkelijker
Je kunt de vraag anders stellen. Waar zie jij ……….? De peuter mag het gaan aanwijzen.
Activiteit 2 - Grove motoriek - Balanceren op stoeptegels
Wat heb je nodig?
Stoeptegels

Hoe werkt het?
Samen met je peuter ga je oefenen met balanceren. Dit is leuk om samen buiten te doen. Je zoekt stoeptegels op waarbij je makkelijk op de lijntjes kunt lopen. Om goed in balans te blijven kun je ervoor kiezen je armen zijwaarts te strekken. De peuter loopt buiten op de lijntjes van de stoeptegels.

Wat is het doel?
Balanceren en daarmee de grove motoriek te oefenen.

Stapje moeilijker
Door sneller over de lijntjes te lopen leert je peuter zijn/haar grove motoriek nog beter onder de knie te krijgen.

Stapje makkelijker
Als het lopen op de lijntjes nog een beetje lastig is, kan je ervoor kiezen om te lopen in de vakjes van de stoeptegels.
Activiteit 3 - Cognitieve ontwikkeling - Op zoek naar…
Wat heb je nodig?
  • Pen
  • Papier

Hoe werkt het?
Samen met je peuter ga je buiten op zoek naar een aantal voorwerpen die in jullie buurt voorkomen, zoals:

  • Een brievenbus
  • Een rode geparkeerde auto
  • Een lantarenpaal
  • Een fiets
  • Een verkeersbord
  • Een straatnaambord
  • Een struik met bessen
  • Een gekleurde deur

Als eerst schrijf je deze woorden op een papiertje. Je kunt ze ook opzoeken op het internet en dan uitprinten. Vervolgens ga je met je peuter naar buiten. Zodra je ze hebt gevonden mag je peuter een krul of een vinkje achter het woord plaatsen!

Wat is het doel?
Cognitieve ontwikkeling van de peuter stimuleren. Peuters kunnen de voorwerpen herkennen en benoemen.

Stapje moeilijker
De peuter mag zelf thuis bedenken waarnaar jullie op zoek gaan. Je maakt samen een lijstje met wat je buiten kunt gaan zoeken.

Stapje makkelijker
Als je peuter het moeilijk vindt om de materialen te herkennen, dan kun je ze ook aanwijzen. Je geeft hints aan je peuter over waar het voorwerp zich bevindt.
Het boek van vandaag is 'Moppereend'. Dit keer voorgelezen door collega Mayra
 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign