Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
   Tip van de dag - De digitale ouderkamer
Op maandag 8 februari om 20.00 uur is er de digitale ouderkamer. Dit is een plek waar ouders elkaar ontmoeten, elke keer een thema centraal staat en ervaringen worden uitgewisseld.
Activiteit 1 - Beweegspel met dobbelsteen
Wat heb je nodig?
Een dobbelsteen. Op de peuterschool hebben we een grote dobbelsteen, maar je kunt ook een kleine uit een bordspel gebruiken worden (pas op voor inslikken).

Hoe werkt het?
Koppel aan elk getal van de dobbelsteen een beweging van bijvoorbeeld dieren (zie foto). Gooi de dobbelsteen, tel de stippen en maak de beweging die bij dit aantal hoort.

Wat is het doel?
Kennismaken met cijfers en motorisch bezig zijn

Stapje moeilijker
Gebruik 2 dobbelstenen en voer 2 bewegingen tegelijk uit. Of maak samen een nieuwe kaart met verschillende bewegingen.

Stapje makkelijker
Bedenk makkelijkere bewegingen zoals bijvoorbeeld klappen in je handen, stampen met je voeten enz.
Activiteit 2 - Springen
Wat heb je nodig?
Voor deze laag/hoog activiteit kun je een vlaggetje, sjaaltje of schoon doekje gebruiken.

Hoe werkt het?
Je peuter heeft een sjaal of vlaggetje in de handen. De handen blijven in de zij tot de aanwijzing is gegeven. Houd nu de sjaal of het vlaggetje hoog. Zet hierna opnieuw je handen in de zij. Herhaal de aanwijzing of wissel het af door de sjaal of het vlaggetje laag te houden.
Wat is het doel?
Kinderen zijn in beweging, leren luisteren en aanwijzingen op te volgen en na te denken.

Het spel kan worden aangepast door aan je peuter te vragen welke bewegingen er gemaakt kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld iets uitbeelden: een vogel, vliegtuig, wolken etc (sjaal omhoog), of een mier of auto (sjaal omlaag).

Ook komen termen als hoog en laag aan bod. Een woord krijgt extra betekenis voor een peuter als je het ook zelf doet. Het doekje omhoog houden, of juist laag bij de grond.
Als papa of mama het voordoet, maakt dit het ook makkelijker en nog leuker om na te doen!
Je kunt ook deze dame op YouTube nadoen.

Activiteit 3 - Warme kleren
Benodigdheden
 • Handschoenen
 • Muts
 • Sjaal
 • Eventueel een jas
  (je kunt ook doen alsof je dit allemaal hebt)
 • Dit opzegversje!:

Hoera, het is winter! (2 armen in de lucht steken en juichen)
Laten we naar buiten gaan.
Maar het is koud, (rillen, armen over elkaar kruisen en wrijven over de bovenarmen) dus eerst doen we een warme jas aan (maak de beweging van een jas aandoen)
Zijn we nu klaar? (steek 2 handen vragend in de lucht)
Nee, nog niet, want (schud nee) eerst nog een handschoen (handschoenen aantrekken) aan elke hand
Nu nog een muts (voel aan je hoofd en doe een muts op)
en een sjaal om mijn nek. (voel aan je nek en doe alsof je de sjaal omdoet)
En dan, gauw naar buiten (maak een beweging met je armen van ‘kom!’)
de winter is te gek! (steek je duim omhoog)

Hoe werkt het?
Beeld bij dit versje uit dat je warme kleren aantrekt of echt aantrekt . Pak de jas, muts of sjaal vast en laat je peuter het benoemen. Als je peuter het nog niet kan benoemen, zeg dan zelf de woorden. Peuters leren taal snel als je het aanbiedt in een rijmversie of liedje.

Wat is het doel?
Met het opzeggen van een versje of rijmpje stimuleer je de taal bij je peuter. Door de bewegingen er bij te maken en evt. de jas, muts , sjaal , handschoenen aan te trekken, ondersteun je de betekenis van de woorden.

Stapje moeilijker
Laat je peuter zoveel mogelijk het versje zelf aanvullen of opzeggen en de juiste spullen erbij pakken.

Stapje makkelijker
Geef de kledingstukken aan je peuter en begin met het opzeggen van het versje. Vraag je peuter de jas aan te geven, daarna de muts etc., benoem de woorden als de peuter ze aan je geeft. Bijvoorbeeld: je peuter geeft de muts, dan zeg jij: ja, dit is de muts. Ik zet de muts op. En zo benoem je duidelijk alle woorden die in het rijmpje voorkomen.

Zeg dit versje op voordat jullie naar buiten gaan. Je zult zien als je dit versje herhaalt, dat je peuter dit snel al zelf kan opzeggen!
Activiteit 4 - Samen appelflapjes maken
Benodigdheden
 • Bladerdeeg
 • Appel
 • Kaneel
 • Honing
 • Handje rozijnen
 • Ei

Hoe werkt het?
Wat is het doel?
Samen met je peuter koken en bakken is altijd leuk! Een voorbeeld is appelflapjes maken. Je kunt samen de ingrediënten uitzoeken en klaarzetten. Het nodigt uit tot gesprekken.

Met een bot mesje kan je peuter helpen om de appeltjes te snijden en je kunt andere ingrediënten laten afwegen.

Stapje moeilijker
Laat je peuter eens ruiken aan de kaneel of de appeltjes. Hoe ruikt dit? Ruikt dit zoet of zuur? Stel vragen zoals: ‘Wat moeten we nu doen? Hoe voelt dit? Wat hebben we nu nodig?’

Stapje makkelijker
Laat je peuter aan de kaneel of appeltjes ruiken. Stel vragen. Ruikt dit lekker? Benoem de ingrediënten en vraag je peuter deze aan te geven en weeg dit samen af / voeg het samen toe. Als de appelflapjes klaar zijn, eten jullie deze natuurlijk lekker samen op!

Ter afsluiting van de voorleesdagen nog één keer het mooie prentenboek ‘Coco kan het!’. Deze keer voorgelezen door collega Monique
 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign