Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
   Tip van de dag
Zit je soms ook zo met je handen in het haar? En weet je niet hoe je met de driftbuien van je peuter moet omgaan? Hieronder een link met handige en praktische tips die je meteen kan toepassen. https://www.allesoverkinderen.nl/peuter/peuterpuberteit/
Activiteit 1 - Taalontwikkeling - Mama/Papa zegt....
Benodigdheden:
 • Jouw eigen lichaam😊

Hoe werkt het?

Benoem wat je peuter gaat doen door steeds te beginnen met ‘Mamma (of papa, oma, tante, naam) zegt’…

Dit zijn een paar voorbeelden die je kan gebruiken, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Mama/papa zegt:

 • Sta op 1 been
 • Handen in de lucht
 • Schudden met de billen
 • Klap met je handen
 • Vinger op je neus
 • Tong uitsteken
 • 1 hand op je hoofd en 1 hand op je buik

Wat is het doel?
Je peuter leert tijdens deze activiteit goed te luisteren, lichaamsdelen te herkennen en gebruiken, balanceren en zelf na te denken over de aanwijzingen.

Stapje makkelijker
Benoem een aanwijzing en doe het eerst zelf voor. Geef simpele aanwijzingen zoals ga lopen, rennen, sta kort op 1 been enzovoorts.

Stapje moeilijker
Vraag je peuter aanwijzingen te geven in plaats van jijzelf. Maak de aanwijzingen ingewikkelder door er 2 tegelijk te doen, zoals op 1 been staan en je ogen dicht doen. Of maak het moeilijker door achteruit te lopen, 1 hand op je buik en 1 hand op je hoofd.
Activiteit 2 - Sociaal-emotionele ontwikkeling - Hatsjoe!
Benodigdheden
 • Een rugzak of tas
 • Een pop of knuffel
 • Pakjes papieren zakdoekjes
 • Prullenbak waarin de zakdoekjes worden weggegooid

Hoe werkt het?
Hatsjoe, hatsjoe, hatsjoe! De pop/baby heeft een snotneus! Hoe kan de pop/knuffel zijn neus schoonmaken? Laat je peuter een oplossing bedenken. Wat heeft de baby/pop nodig? Misschien ligt er wat in de rugzak dat jullie kunnen gebruiken. Laat je peuter in de rugzak kijken en een zakdoekje tevoorschijn halen. Kan de baby/pop daarmee zijn neus schoonmaken? De baby/pop weet alleen niet hoe hij/zij het zakdoekje moet gebruiken. Weet jij hoe dat moet? Laat je peuter het voordoen of doe het samen. Bah, wat is het zakdoekje toch vies!! Wat doe je met het vieze zakdoek? In de prullenbak!

Ga na of je peuter de activiteit heeft begrepen en welke woorden hij/zij heeft geleerd.

Wat is het doel?
Je peuter leert praten over verkouden zijn en helpen de pop/baby om zijn neus te snuiten.

Stapje makkelijker
Doe net als of je zelf ook verkouden bent en doe voor hoe je jouw neus moet snuiten. Stimuleer je peuter om ook zijn/haar eigen neus te snuiten.

Stapje moeilijker

Bespreek met je peuter hoe het is om verkouden te zijn. Voel je je dan fijn? Of vervelend? Doet het pijn?

Activiteit 3 - Rekenontwikkeling - Wat weegt het zwaarst?
Benodigdheden
 • Kledinghanger
 • 2 emmers, mandjes of zakjes
 • 2 mandjes met spullen zoals; stenen, flessendopjes, knijpers, takjes

Hoe werkt het?
Zet alles in elkaar zoals op de foto. Hang de kledinghanger ergens aan, zoals bijvoorbeeld aan een deurknop. Hang aan elke zijde een emmer, zakje of mandje. Voilà, je hebt je zelfgemaakte weegschaal.

Wat is het doel?
Ontdekken en onderzoeken wat zwaarder of lichter weegt. Kennismaken met deze begrippen. Waar zit meer of minder in? Welke emmer is zwaarder of lichter?
Stapje makkelijker
Doe in 1 emmer bijvoorbeeld zand en laat je peuter de andere emmer vullen met spullen totdat ze even zwaar zijn.

Stapje moeilijker

Doe in één emmertje iets wat klein en zwaar is en in de andere emmer iets wat groot en licht is. Ziet uw peuter nog steeds welke emmer zwaarder weegt? Denk hierbij aan wol, een deurstopper, een bekertje, wasknijpers etc..

Zo kan je ook checken of jouw peuter het verschil weet tussen vol en zwaar. Een volle emmer betekent niet meteen dat de emmer ook zwaarder is.😉

Activiteit 4 - Motorische ontwikkeling - Een grote ketting of slinger maken met wc-rollen
Benodigdheden
 • Lege wc-rollen of een keukenrol
 • De band van je badjas en of een steel van de bezem

Hoe werkt het?
Laat de afbeelding zien. Praat met je peuter over wat het ziet op de afbeelding. Benoem de voorwerpen op de afbeelding. Vertel dat jullie samen een slinger of een ketting kunnen gaan maken. Ga samen op zoek met je peuter naar de spullen die je nodig hebt.
Wat is het doel?
Ontwikkeling van kleinere en fijnere bewegingen met de handen en vingers. Ontwikkelen van een goede oog-handcoördinatie.

Stapje makkelijker
Knip de wc-rol in meerdere stukjes, waardoor deze smaller zijn en hij/zij makkelijker kan rijgen. Om de smalle rollen makkelijker te kunnen rijgen, kun je de steel van een bezem of de houder van de keukenrol gebruiken.

Stapje moeilijker

Je kunt de wc-rollen doormidden knippen. Hierdoor zijn de stukken breder en krijgt je peuter de band of steel er moeilijker doorheen.

Collega Sanne leest ‘Coco kan het!’ voor.
 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign