Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
   Tip 1 van de dag
Onze peuters zijn geweldig! Wij vinden dat als pedagogisch medewerkers, natuurlijk vindt u dit vooral als ouder. De complimenten bereiken hun doel het meest als deze gericht zijn op de moeite die de peuter doet, in plaats van op het resultaat. ‘Ik zie dat je heel erg je best doet, goed bezig!’

Op Squla is het mogelijk om op een leuke manier met taal bezig te zijn. Voor woordextra is geen account nodig. https://www.squla.nl/woordenschat#peuters

Activiteit 1 - Motorische ontwikkeling - IJsschotsen springen
Benodigdheden:
 • Matten
 • Kranten
 • Folders
 • Tape

Hoe werkt het?

Leg een aantal ijsschotsen kriskras door de huiskamer, gang of slaapkamer. Gebruik hiervoor matten, kranten, folders en maak deze vast op de grond met tape. Leg de ijsschotsen zo ver uit elkaar dat je peuter van ijsschots naar ijsschots kan springen zonder dat hij/zij daarbij in het water valt.
Wat is het doel?
Het stimuleren van de grove motoriek, door te springen van ijsschots naar ijsschots.

Stapje makkelijker
De ijsbeer gaat zwemmen in het water en maakt op de grond zwembewegingen. Dan komen er walvissen aan ( kan je als ouder zelf doen, of je laat het aan een ouder kind over) en moet de ijsbeer zo snel mogelijk veilig naar een ijsschots toe.

Stapje moeilijker
Je peuter maakt zelf een weg van ijsschotsen.

Tip
Van de ijsschotsen kun je ook prima tropische eilanden maken, waarop wilde apen springen.
Activiteit 2 - Rekenen en sociaal-emotionele ontwikkeling - Koekjes bakken
Benodigdheden
 • 200 gram bloem
 • 75 gram suiker
 • 1 eierdooier
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 125 gram boter
 • 1 eetlepel koud water
 • Mixer
 • Bakplaat met bakpapier
 • Deegroller
 • Uitsteekvormpjes

Hoe werkt het?
Doe de bloem, suiker en vanillesuiker in een kom. Voeg de boter in blokjes en de eidooier toe. Mix tot een kruimelig geheel. Voeg dan de eetlepel water toe en kneed het deeg met je handen tot een stevige bal. Is het nog erg droog, voeg dan een beetje extra water toe. Is het erg plakkerig, dan een beetje bloem. Wikkel het deeg in een stuk plastic folie en leg het een half uurtje in de koelkast. Als het deeg koud is, dan krijg je een extra knapperig resultaat en is het makkelijker te bewerken. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Haal daarna het deeg uit de folie. Strooi bloem op een ondergrond en rol het deeg uit met een deegroller. Steek er met een vormpje vormen uit en leg deze op een bakplaat met bakpapier. De koekjes lopen niet heel erg uit maar het is wel goed om een beetje ruimte ertussen te houden. Schuif de bakplaat met de zandkoekjes de oven in en bak de koekjes in 15 minuten goudbruin. Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes erop afkoelen.

Wat is het doel?
Het doel is samenwerken met je peuter. Dit doe je door afspraken te maken over wie wat gaat doen tijdens het bakken. Wie maakt het beslag? Wie kneedt het deeg? Het samen overleggen en uiteindelijk uitvoeren stimuleert de sociaal-emotionele ontwikkeling. Als je daarnaast ook hoeveelheden bespreekt en het hebt over meer en minder, veel en weinig en samen gaat wegen, ben je gelijk bezig met rekenen.

Stapje makkelijker
Voeg samen met je peuter de ingrediënten toe. Kneed het deeg eerst zelf, daarna vraag je je peuter of hij of zij ook even wil kneden. Als het moeilijk is om met de vormpjes koekjes te vormen, laat het dan over aan de fantasie van je peuter!

Stapje moeilijker

Geef je peuter de ruimte om zoveel mogelijk zelf te doen. Vraag of je peuter jou wil helpen met het toevoegen van ingrediënten of het deeg wil kneden. Suiker en bloem afwegen tot een bepaald streepje of misschien wel tot dezelfde cijfers als dat er in het recept staat.

Activiteit 3 - Taalontwikkeling - Samen liedjes zingen
Benodigdheden
 • Twee handjes - Liedje met bewegingen (filmpje)

Twee handjes op de tafel
Twee handjes in je zij
Twee handjes op je schouders
Op je hoofdje allebei

Nu maken wij twee vuistjes
Zo stevig als het maar kan
Daar gaan we dan mee trommelen
Van je rommel de bommel de bom

De duimpjes zijn de dikste
De pinkjes zijn maar klein
Nu moeten onze handjes
Vlug op het ruggetje zijn

Kindjes waar zijn jullie handjes gebleven?
Ik heb ze aan mijn ruggetje gegeven
Van je 1….2….3….
Daar zijn ze weer!!!
Hoe werkt het?
Je kunt het liedje een keer laten horen en zien op YouTube en de bewegingen meedoen. Daarna zing je mee en vraag je aan je peuter om mee te doen. Peuters vinden herhalen heerlijk en hierdoor zullen ze snel stukjes mee kunnen zingen. Door bijvoorbeeld te laten zien waar je rug en duimen zitten, leren ze snel nieuwe begrippen erbij.

Wat is het doel?
Samen bezig zijn met praten en zingen en dus met het ontwikkelen van taal.

Stapje makkelijker
Veel laten zien (je duimen en waar zitten die bij jou, laat je duimen maar zien….).
Je zingt en staat stil bij de woorden om samen te bekijken waar je alles kunt vinden en hoe het eruit ziet.


Stapje moeilijker

Laat je peuter het woord invullen tijdens het zingen ( twee handjes op de …….). Of laat hem/haar zelf de gebaren erbij maken. Na een paar keer kan je peuter misschien al een stukje zelf zingen!

Activiteit 4 - Sociaal-emotionele ontwikkeling - Emoties herkennen
Benodigdheden
De 4 plaatjes met emoties. Je kunt ze eventueel vergroten en uitknippen.
Op de peuterschool gebruiken we deze meestal ook, waardoor ze voor een aantal kinderen herkenbaar zijn. Je kunt natuurlijk altijd andere gebruiken of je eigen gezicht en dat van je peuter. Je kunt ook foto’s maken van als jullie verdrietig, blij , boos en bang kijken.
Hoe werkt het?
Je kunt muziek uitkiezen die met emoties te maken hebben. Bijvoorbeeld https://youtu.be/ILLMnnQTto0. Luister naar de muziek, klinkt dit blij, boos of als verdrietig? Laat het kaartje of de foto zien die hierbij hoort. Hoe beweeg je als je blij of boos bent?
Doe het voor of laat je peuter het zelf bedenken.

Als je geen muziekje gebruikt, kun je ook gewoon naar de plaatjes kijken en aan je peuter vragen om ook zo te kijken. Je kunt ook zelf boos kijken en aan je peuter vragen het bijbehorende kaartje aan te wijzen.

Wat is het doel?
Emoties leren kennen en herkennen, waardoor je er ook makkelijker over kan praten.

Stapje makkelijker
Bied minder emoties aan (2 of 3). Alleen laten aanwijzen. Een spiegel erbij nemen zodat je kan zien hoe het eruit ziet.

Stapje moeilijker

Laat je peuter de emoties zelf voordoen, of vraag hem/haar een emotie te laten zien zodat je kunt vertellen welke emotie dit is. Je kunt ook meer emoties aanbieden zoals een verbaasd of nieuwsgierig gezicht.

Collega Mayra leest ‘Coco kan het!’ voor.
 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign