Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
   Tip 1 van de dag
Het opzetten van klassieke muziek of meditatiemuziek kan bijdragen aan een rustige sfeer in huis. Sommige peuters zijn meer betrokken bij hun spel als er zulke achtergrondmuziek op staat. Klassieke muziek heeft daarbij ook nog een stimulerende werking op de ontwikkeling van de hersenen.
Activiteit 1 - Rekenontwikkeling - het tellen van je vingers en tot 10 tellen
Benodigdheden:
Voor deze activiteit kun je het filmpje gebruiken over het tellen van je vingers.

Hoe werkt het?

In het filmpje wordt je peuter verwelkomd en uitgedaagd om mee doen. We gaan tellen hoeveel vingers je peuter heeft. Stap voor stap komen we uit bij de 10. Het leukste is om dit samen te doen, zodat je peuter met jouw hulp zijn/haar eigen vingers kan tellen.
Wat is het doel?
Kennis maken met de cijfers 1 tot en met 10.

Stapje makkelijker
In het filmpje gaat het tellen heel snel. Als dit te snel is voor je peuter, tel dan rustig samen de vingers van één hand. Als we op de peuterschool een liedje zingen, passen we het tempo aan op het tempo van de peuters. De liedjes van Dirk Scheele kun je hierbij goed gebruiken. Dirk zingt vaak iets langzamer.

Stapje moeilijker
Tel eens alle vingers van de handen van je peuter en van jou bij elkaar op! Zo kan je zelfs tot 20 tellen!
Activiteit 2 - Motorische ontwikkeling - sneeuwballen gooien
Benodigdheden
  • Een paar vellen wit papier
  • Een lege doos

Hoe werkt het?

Het is nu winter. Buiten is het koud en er is vorige week sneeuw gevallen. Praat hierover met je peuter. Vertel dat je sneeuwballen kunt maken en daarmee kunt gooien. Wij gaan nu ook sneeuwballen maken. Bespreek met je peuter welk materiaal je nodig hebt.

Pak een paar vellen wit papier. Dit is duidelijk voor je peuter omdat sneeuw ook wit is. Heb je geen wit papier, dan kun je ook oude kranten of reclamefolders gebruiken voor dit spel. Vouw het vel papier bij elkaar en maak er een bal van. Je kunt grote en kleine ballen maken. Laat je peuter een beetje op afstand van een lege doos staan en proberen de ballen in de doos te gooien. Als je geen papier hebt, kun je natuurlijk ook sokken oprollen tot balletjes en deze gebruiken.

Wat is het doel?
Je peuter gooit zoveel mogelijk sneeuwballen in de doos. Hiervoor moet het goed mikken met gooien!

Stapje makkelijker
Als het nog niet zo makkelijk lukt, kun je natuurlijk ook de afstand kleiner maken. Of je legt de sneeuwballen door heel de kamer en je peuter legt deze weer in de doos!

Stapje moeilijker

Als je peuter dit makkelijk kan, vergroot dan de afstand tot de doos.

Activiteit 3 - Sociaal-emotionele ontwikkeling - basisemoties herkennen
Benodigdheden
  • De plaatjes bij deze activiteit
Hoe werkt het?
Laat je peuter de plaatjes zien; herkent hij/zij de emotie? Kan je peuter laten zien hoe hij/zij zelf kijkt bij het laten zien van deze emotie?

Wat is het doel?
Peuters leren de basisemoties te herkennen. Door te praten over emoties met je peuter, help je hem/haar om deze emoties te benoemen, te herkennen en te accepteren.

Stapje makkelijker
Als je peuter de emotie niet zelf kan benoemen, kun je vragen welke Puk ‘boos’ kijkt, zodat ze dit aan kunnen wijzen en na kunnen doen.

Stapje moeilijker

Kun je met je peuter een situatie bespreken waarin het duidelijk liet zien dat hij/zij blij, boos, verdrietig of bang was?

Activiteit 4 - Taalontwikkeling - grabbelton
Benodigdheden
  • Een bak of emmer
  • Klein speelgoed wat past in de doos
  • Eventueel oud papier of kranten

Hoe werkt het?
Je kunt het speelgoed verstoppen in de bak of emmer. Als je papier hebt, kunt je het speelgoed inpakken. Je kunt ook veel kleine propjes maken, zodat het speelgoed verstopt is. Als je geen papier hebt, kan je peuter ook met de ogen dicht grabbelen. Laat je peuter zelf ontdekken en benoemen wat het heeft gevonden.

Wat is het doel?
Je peuter leert woorden te koppelen aan voorwerpen. Daarbij wordt de woordenschat uitgebreid.

Stapje makkelijker
Zoek samen met je peuter de voorwerpen uit die in de bak of emmer gaan en benoem de naam. Op deze manier heeft je peuter de naam van het voorwerp al een keer gehoord. Daarna kan de activiteit herhaald worden.

Stapje moeilijker

Je kunt dit moeilijker maken door de keuze van de voorwerpen aan te passen. Pak bijvoorbeeld eens wat voorwerpen uit de keuken of spullen die u gebruikt voor je werk.

Vandaag leest Janet het verhaal voor van "Coco kan het".
 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign