Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
   Tip 1 van de dag
Voor een goede weerstand is het belangrijk om elke dag naar buiten te gaan om in beweging te blijven. Probeer, ondanks dat het soms druk kan zijn met werken en helpen met het schoolwerk van de kinderen, toch elke dag tijd te maken om naar buiten te gaan. Maak bijvoorbeeld een wandeling in de buurt. Een wandeling maak je voor je peuter extra leuk, door een stop te maken bij een speeltuin in de buurt.

Tip 2 van de dag
Ook deze hele week zijn er nog De Nationale Voorleesdagen. Dat vieren wij ook deze week door het prentenboek van het jaar ‘Coco kan het!’ elke dag door iemand anders voor te laten lezen. Kijk ook eens op https://mailchi.mp/devoorleeshoek/10-om-10-iedere-dag-om-10-uur-een-gratis-voorleesfilmpje?e=d96c7036a2

Activiteit 1 - Taalontwikkeling - grabbelton
Benodigdheden
 • Een grote diepe bak of doos
 • Speelgoed of ander materiaal dat je in de doos of bak
 • kunt stoppen
 • Kranten/tijdschriften

Hoe werkt het?

Pak een grote diepe doos of bak en doe daar wat stroken of proppen papier in. Hiervoor kun je kranten of tijdschriften gebruiken. Samen met je peuter papier scheuren en proppen maken, is natuurlijk het leukst!

Je pakt als ouder eerst zelf een aantal voorwerpen en stopt deze in de doos of bak, maar je laat dit nog niet zien aan je peuter. Het is leuk als je peuter lekker kan grabbelen. Dat maakt het spannend en het zal een verrassing zijn wat je peuter eruit pakt. Laat je peuter een voorwerp pakken uit de doos of bak, hij/zij mag raden wat hij/zij gegrabbeld heeft. Het is ook leuk om samen op zoek te gaan naar materialen. Je kunt je peuter ook zelf materialen laten zoeken!

Wat is het doel?
Door te praten over de voorwerpen in de grabbelton, ben je spelenderwijs bezig met het vergroten van de woordenschat van je peuter. Daarnaast leert je peuter door te voelen, zijn tastzintuigen te gebruiken.

Stapje makkelijker
Je kunt je peuter een voorwerp uit de doos of bak laten grabbelen en samen bekijken en benoemen wat hij/zij gepakt heeft. Kent je peuter de namen van de voorwerpen al, dan kun je ook eerst drie voorwerpen laten zien aan je peuter en ze daarna in de grabbelton stoppen. Laat je peuter daarna raden wat het gepakt heeft. Geef wat aanwijzingen, zoals je kunt ermee eten, wanneer je merkt dat je peuter het nog lastig vindt.

Stapje moeilijker
Je kunt voor je peuter een minder bekend voorwerp in de grabbelton stoppen, zodat je hem/haar nieuwe woorden kunt leren. Bespreek ook wat je peuter voelt, welke vorm het voorwerp heeft, is het hard of zacht?
Activiteit 2 - Rekenontwikkeling - vormen zoeken
Benodigdheden
 • Voorwerpen die rond of vierkant zijn (bord, onderzetter
 • Papier
 • Schaar
 • Potlood

Hoe werkt het?

Teken een cirkel en een vierkant en knip deze uit. Ga samen met je peuter op zoek in huis naar voorwerpen die dezelfde vorm hebben als de uitgeknipte vormen. Vraag je peuter het voorwerp neer te leggen bij de juiste uitgeknipte vorm.
Wat is het doel?
Je peuter leert vormen herkennen en leert sorteren op vorm. Wanneer je peuter wat ouders is, kan hij/zij de vormen misschien ook al benoemen.

Stapje makkelijker
Leg een aantal ronde en vierkante voorwerpen neer op tafel en laat je peuter dan sorteren.

Stapje moeilijker

Je kunt meer vormen toevoegen aan het spel, zoals een driehoek en rechthoek.

Activiteit 3 - Motoriek - huiskamerparcours
Benodigdheden
 • De huiskamer
 • Een wc-rol om mee te nemen tijdens het parcour

Hoe werkt het?
Maak een parcours in de huiskamer. Laat je peuter over een kussen springen, op de bank klimmen, onder de tafel door kruipen en een rondje om de salontafel rennen. Is hij/zij weer terug bij het kussen, dan is het rondje klaar!

Wat is het doel?
Je peuter oefent met verschillende manieren van bewegen, zoals klimmen en springen.

Stapje makkelijker
Haal een onderdeel weg wat nog te lastig is voor je peuter. Leg bijvoorbeeld een draad neer in plaats van een kussen om overheen te springen.

Stapje moeilijker

Geef je peuter iets mee dat tijdens het parcours niet mag vallen. Laat je peuter het parcours vaker doen en gebruik hierbij dan een stopwatch om de snelste tijd te meten.

Activiteit 4 - Sociaal-emotioneel - samen schoonmaken
Benodigdheden
 • Stoffer en blik
 • Stofdoek

Hoe werkt het?
Laat je peuter helpen met kleine huishoudelijke klusjes. Vegen met stoffer en blik, poetsen met een stofdoek en eigen speelgoed schoonmaken.

Wat is het doel?
Peuters vinden het vaak leuk om hun ouders te helpen met huishoudelijke taken. Je peuter leert dat het fijn is om anderen te helpen en dat anderen het fijn vinden om geholpen te worden.

Stapje makkelijker
Je kunt de activiteit makkelijker maken door het eerst zelf voor te doen. Je laat aan je peuter zien hoe je met de stoffer kruimels op het blik krijgt en dat je het daarna in de prullenbak gooit.

Stapje moeilijker

Je kan het moeilijker maken door je peuter zelf te laten bedenken hoe hij/zij iets kan schoonmaken of opruimen. Bijvoorbeeld: ‘Er ligt overal zand, hoe kunnen wij dit schoonmaken?’

Vandaag leest onze VVE-Coach Janet voor over Coco!
 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign