De 2e lockdown is een feit, waarbij de einddatum nog niet bekend is. Dit betekent voor de peuters dat ze weer thuis zitten en niet naar de peuterschool mogen gaan. Veel ouders zullen de vraag krijgen waarom ze niet naar school mogen en waarom ze hun juffen en vrienden niet kunnen zien. En wat zeg je dan…
Het belangrijkste om hierbij te onthouden is dat je probeert aan te sluiten bij de peuter. Als de peuters hier helemaal niet mee bezig zijn hoef je er ook niet over te beginnen. Kijk vooral naar wat dit betekent voor peuters. Ze zien bijvoorbeeld opa en oma niet meer, ze
zijn lang niet op de peuterschool geweest, ze moeten veel hun handen wassen.
Een peuter kent alle gevoelens die volwassenen ook hebben, maar kan deze nog niet goed uiten. Ook halen peuters gevoelens soms door elkaar, zoals boos en angstig. Kijk goed naar je kind en probeer te ontdekken welke gevoelens er achter zijn gedrag zitten. Het gedrag van je kind kan soms eigenlijk een ‘vraag’ zijn. Je peuter reageert bijvoorbeeld nors en boos, maar wil daarmee misschien zeggen dat hij iets niet begrijpt. Bespreek wat je ziet en verwoord én erken het gevoel of de vraag van je kind.
Een oudere peuter begint ook vragen te stellen. Er komen ook ‘waaromvragen’. Geef zo goed mogelijk antwoord. Besef tegelijkertijd
ook dat peuters graag oefenen met het interessante woordje ‘waarom’. Uitgebreide uitleg is niet nodig. Het gaat er vooral om dat je reageert op wat je kind vraagt en dat je rust uitstraalt.
Voorbeeld: Vraag: Mag ik niet mee boodschappen doen? Antwoord: Het is beter als maar één iemand boodschappen doet, dus niet samen. Daarom mag jij nu niet mee. Gek he? Zodra we weer samen naar de supermarkt mogen, mag jij weer mee.
Tip 2 van de
dag Picknick eens gezellig in huis op bijvoorbeeld een kleedje. Laat uw peuter helpen met het voorbereiden van het eten en drinken en uitdelen van bijvoorbeeld de bekers en borden.
|