Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
   Tip 1 van de dag
De 2e lockdown is een feit, waarbij de einddatum nog niet bekend is. Dit betekent voor de peuters dat ze weer thuis zitten en niet naar de peuterschool mogen gaan. Veel ouders zullen de vraag krijgen waarom ze niet naar school mogen en waarom ze hun juffen en vrienden niet kunnen zien. En wat zeg je dan…

Het belangrijkste om hierbij te onthouden is dat je probeert aan te sluiten bij de peuter. Als de peuters hier helemaal niet mee bezig zijn hoef je er ook niet over te beginnen. Kijk vooral naar wat dit betekent voor peuters. Ze zien bijvoorbeeld opa en oma niet meer, ze zijn lang niet op de peuterschool geweest, ze moeten veel hun handen wassen.

Een peuter kent alle gevoelens die volwassenen ook hebben, maar kan deze nog niet goed uiten. Ook halen peuters gevoelens soms door elkaar, zoals boos en angstig. Kijk goed naar je kind en probeer te ontdekken welke gevoelens er achter zijn gedrag zitten. Het gedrag van je kind kan soms eigenlijk een ‘vraag’ zijn. Je peuter reageert bijvoorbeeld nors en boos, maar wil daarmee misschien zeggen dat hij iets niet begrijpt. Bespreek wat je ziet en verwoord én erken het gevoel of de vraag van je kind.

Een oudere peuter begint ook vragen te stellen. Er komen ook ‘waaromvragen’. Geef zo goed mogelijk antwoord. Besef tegelijkertijd ook dat peuters graag oefenen met het interessante woordje ‘waarom’. Uitgebreide uitleg is niet nodig. Het gaat er vooral om dat je reageert op wat je kind vraagt en dat je rust uitstraalt.

Voorbeeld:
Vraag: Mag ik niet mee boodschappen doen?
Antwoord: Het is beter als maar één iemand boodschappen doet, dus niet samen. Daarom mag jij nu niet mee. Gek he? Zodra we weer samen naar de supermarkt mogen, mag jij weer mee.

Tip 2 van de dag
Picknick eens gezellig in huis op bijvoorbeeld een kleedje. Laat uw peuter helpen met het voorbereiden van het eten en drinken en uitdelen van bijvoorbeeld de bekers en borden.

Activiteit 1 - Grove motoriek – Dieren peuteryoga
Benodigdheden
Je lichaam en een matje als je ééntje thuis hebt.

Hoe werkt het?

Doe maar mee! Er was er eens een klein muisje. Die lag te slapen in het bos. We gaan het muisje even wakker maken. Wiebel met de voeten en daarna stampen. Schud de voeten één voor één los. Het muisje wordt langzaam wakker en ziet de zon opkomen en een grote regenboog.

Ga langzaam staan en breng je handen boven je hoofd en rek je eens goed uit. Maak dan met je armen de beweging van een regenboog. Dan komt er een wind opzetten en het muisje waait bijna weg! Zwaai met je armen boven je hoofd en maak een waaigeluid erbij.
Sta dan weer stil met je armen langs je lichaam en de beide voeten iets van elkaar en stevig in de grond. Het muisje is nu helemaal wakker en gaat op avontuur in het bos waar allemaal dieren wonen.

Eens kijken wie we allemaal tegenkomen in het bos:

Kat
Ga op handen en knieën zitten.
Maak een holle rug (buik naar beneden), billen omhoog en hoofd omhoog.
Breng nu je rug omhoog (maak een bolle rug), billen naar beneden en hoofd naar beneden (richting je knieën). Herhaal deze bewegingen een aantal keren rustig achter elkaar in een vloeiende beweging. Maak ondertussen het geluid van een kat.
Hond
Ga weer op handen en knieën zitten. Krul nu je tenen om en til je billen omhoog en strek je benen. Duw je hielen wat naar beneden en handen stevig op de grond. Je staat nu in feite op je handen en je tenen. Dit noemen ze de neerwaarts kijkende hond. Maak het geluid van een hond. Kom weer rustig in de positie op handen en knieën..
Leeuw
Ga in kleermakerszit zitten. Leg je handen op je knieën. Steek je tong uit en maak een leeuwenbrul tijdens het uitademen.
Slang
Deze houding heet ook wel de ‘Cobra’. Lig met je buik op de mat. Voorhoofd op de mat. Zet je ellebogen op de grond naast je borst. Duw dan je hoofd en daarna je borst van de mat. Maak het gesis van een slang. Kom rustig weer naar beneden met je voorhoofd op de mat.
Vlinder
Ga recht opzitten. Zet je voeten tegen elkaar en laat je knieën uit elkaar vallen. Voetzolen zo dicht mogelijk bij je kruis. Je benen zijn nu de vlindervleugels. Beweeg de vleugels rustig heen en weer. Zorg dat je rug goed gestrekt is.
Muis
Deze houding heet ook wel de ‘kind-houding’. Bewaar deze houding tot het laatst, omdat je hiermee gaat ontspannen. Ga op handen en knieën zitten. Leg je voorhoofd rustig op de grond. Je zit nu in een rust positie. Leg je armen langs je lichaam op de grond. Vertel er een verhaaltje bij hoe de muis heel rustig gaat slapen en uitrusten van alles wat hij heeft meegemaakt. Benoem nog eens alle dieren die hij heeft gezien en dat die dieren nu ook liggen te slapen.
Activiteit 2 - Met water meten
Benodigdheden
  • Waterkan
  • Bekers
  • Bakjes

Hoe werkt het?

Laat je peuter buiten of in de badkamer of aan het aanrecht bekers inschenken met water. Veel of weinig? Schenk ik snel of juist op een langzaam tempo?
Wat is het doel?
Je werkt samen met je peuter aan rekenen door te meten hoeveel water ingeschonken wordt. Dit zijn ook tegenstellingen; veel/weinig etc..

Stapje makkelijker
Pak grotere bekers en een kleinere hoeveelheid water. Dit maakt het zelf inschenken wat makkelijker.

Stapje moeilijker

Bespreek met je peuter waar veel in kan of weinig. Hoeveel water hebben we nodig? Stel vooral open vragen waar je peuter even over na moet denken.

Activiteit 3 - Sociaal emotioneel – Kaarten maken
Benodigdheden
  • Gekleurd a4 papier
  • Potloden/stiften
  • Eventueel ander knutselmateriaal
  • Een envelop

Hoe werkt het?
Vouw het papier dubbel zodat er een kaartje ontstaat. Samen met je peuter teken je een mooi kaartje voor iemand die nu alleen is of voor iemand die je peuter mist, bijvoorbeeld een buurman of vriendje. Houd het simpel, het gaat om het gesprekje dat tot stand komt en niet om het resultaat van het kaartje.

Wat is het doel?
Het doel is om je peuter ervan bewust te maken dat je ook aan anderen kan denken en iets liefs voor hen kan doen om hen op te vrolijken. Ook ga je in gesprek met je peuter over wie ze missen en maak je een wandelingetje om het kaartje op de bus of brievenbus te doen. Je peuter leert op deze manier rekening te houden met anderen, en in aanraking te komen met verschillende gevoelens.

Stapje makkelijker
Vindt je peuter het nog wat lastig woorden te geven aan wat hij of zij voelt? Dit geeft niets. Maak het dan vooral non-verbaal. Het is al erg leuk als je peuter een tekening kan maken om die vervolgens aan iemand te geven die het lief vindt.

Stapje moeilijker

Probeer initiatieven van je peuter te volgen. Wat zullen wij gaan maken? Voor wie? Hoe zullen we dit aanpakken? Je peuter groeit op deze manier in het zelfvertrouwen, want ‘ik kan het zelf!’.

Vandaag leest Prinses Laurentien een verhaal voor.
 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign