Share
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
   Tip van de dag
Slapen is voor je peuter heel belangrijk om goed te ontwikkelen, groeien, spelen en leren, voor een gezond gewicht en een goed humeur. Hoeveel slaap een peuter nodig heeft, verschilt per kind en per leeftijd.

Consequent zijn is belangrijk voor een goed slaapritme bij kinderen;
Je kunt een slaapritueel bedenken om de dag rustig af te sluiten en je peuter voor te bereiden op de nacht. Hij/zij zal zo makkelijker naar bed gaan en sneller slapen.
Activiteit 1 - Sjaals en mutsen vergelijken
Benodigdheden
Sjaals en mutsen.

Hoe werkt het?

Zoek eerst samen naar sjaals en/of mutsen in huis. Misschien heb je er ook nog wel een paar in de kast die te klein zijn. Deze leg je allemaal op een hoop in de kamer en leg je samen naast elkaar.
Welke is de langste, de dikste, de mooiste? Of welke heeft strepen of heeft de kleur blauw erin?
Wat is het doel?
Je peuter leert vergelijken en sorteren op grootte en kleur. Dit zijn rekenkundige begrippen.

Stapje makkelijker

Gebruik maximaal 3 sjaals en/of mutsen.

Stapje moeilijker
Bekijk niet alleen de lengte, maar ook de breedte. Kijk niet alleen of de muts te groot of te klein is of precies past, maar vertel ook waarom dit zo is. Waarom past de muts niet? Omdat bijvoorbeeld mijn hoofd te klein is!
Activiteit 2 - Eierwekker zoeken
Benodigdheden
1 (of meerdere) eierwekker(s).

Hoe werkt het?

Verstop een eierwekker in de woonkamer. Stel deze in op een bepaalde tijd (neem wel een eierwekker die een tikkend geluid maakt). Als je de eierwekker hebt verstopt, mag je peuter zoeken totdat de ‘wekker’ gaat. Tik tak, tik tak. Wie de eierwekker vindt, mag bij het volgende spelletje de verstopplek bedenken!
Wat is het doel?
Samen stil zijn en goed luisteren en zo leren te onderscheiden waar het geluid vandaan komt en waar je dus moet zoeken. Om de beurt verstoppen stimuleert beurtgedrag. Ondertussen ben je natuurlijk ook lekker in beweging!

Stapje makkelijker
Samen met je peuter de wekker verstoppen en een ander iemand in huis laten zoeken. Op deze manier begrijpt je peuter wat de bedoeling is. Draai het daarna om en laat je peuter samen zoeken met iemand anders. Neem een niet te grote ruimte. Je kan de eierwekker ook zichtbaar ergens neerzetten. Je hoeft dan alleen te luisteren waar het geluid vandaan komt en kan je zien wat je zoekt!

Stapje moeilijker

2 eierwekkers verstoppen, of 1 eierwekker verstoppen in meerdere ruimtes (dus niet alleen in de woonkamer, maar ook in de keuken en de gang bijvoorbeeld). Waar moet je dan zoeken als je in eerste instantie geen getik hoort?

Activiteit 3 - Hoe ziet mijn slaapkamer eruit?
Benodigdheden
Een catalogus van Ikea/Leen Bakker of een andere woonwinkel. Deze catalogus kun je ook via je telefoon laten zien!

Hoe werkt het?
Laat slaapkamers zien uit de catalogus en ga hierover met je peuter in gesprek. Wat zie je hier? Geef je peuter de gelegenheid om hierover iets te vertellen. Laat hem/haar ook vertellen hoe zijn/haar eigen kamer eruit ziet en wat er in hun kamer staat of hangt.

Wat is het doel?
Woordenschat uitbreiden en de taalontwikkeling stimuleren. Je houdt bewust rekening met interactie en geeft je peuter ruimte om te vertellen, benoemen of aanwijzen wat hij/zij ziet. Je speelt in op wat je peuter zegt en stelt vragen waar hij/zij een antwoord, anders dan ja of nee, op moet geven (open vragen). Of stel aanwijsvragen "waar zie jij de kledingkast?". Hierdoor kunnen zowel peuters die al zinnetjes kunnen maken als peuters die pas enkele woorden kennen meedoen.

Stapje makkelijker
Loop naar de slaapkamer van je peuter en laat hem/haar aanwijzen en of benoemen wat er in de slaapkamer staat. Benoem zelf de meubels of spullen die je peuter zelf niet kan benoemen. Herhaal deze woorden regelmatig als je in de slaapkamer bent.

Stapje moeilijker

Laat je peuter zijn/haar eigen slaapkamer tekenen nadat jullie klaar zijn met praten. Alles is goed, het is hoe je peuter zijn/haar kamer ziet. Je kan natuurlijk ook de plaatjes (laten) uitknippen en opplakken.

Activiteit 4 - Knuffelbeer naar bed brengen
Benodigdheden
  • Knuffelbeer
  • Bed met kussen en deken
  • Tandenborstel en tandpasta
  • Pyjama voor knuffel
  • Voorleesboek

Hoe werkt het?
Vertel aan je peuter dat de knuffel erg moe is en het tijd is om te gaan slapen. Laat je peuter bedenken wat knuffel moet doen voordat hij kan gaan slapen. Hij moet eerst zijn tanden poetsen en zijn pyjama aandoen. De peuter brengt de knuffel naar bed en zingt een slaapliedje.

Liedje
Slaap knuffel slaap
Daar buiten loopt een schaap
Een schaap met witte voetjes
Dat drinkt zijn melk zo zoetjes
Slaap knuffel slaap
Daar buiten loopt een schaap

Wat is het doel?
Je peuter speelt dagelijkse handelingen na en praat bij zijn/haar spel. Zo kan hij/zij de eigen emoties verwerken en leert hiermee omgaan.

Stapje makkelijker
Verzamel de materialen en bekijk dit samen met je peuter. Vertel aan je peuter waarvoor je dit nodig hebt en benoem de slaaproutine.

Stapje moeilijker

Laat je peuter een boek "voorlezen" aan hun knuffel die gaat slapen. Kies een boek dat je peuter goed kent.

Dag 2 van de Nationale voorleesdagen.
Vandaag leest onze VVE-Coach Janet voor over Coco!
 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign