Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
   Tip van de dag
Op 20 januari gaan De Nationale Voorleesdagen van start. Ieder jaar wordt er een mooi prentenboek gekozen. Dit jaar is het prentenboek: ‘Coco kan het!’. Het verhaal gaat over babyvogel Coco. Alle babyvogels gaan vliegen, maar Coco weet niet of ze het wel kan. In het filmpje zie je Loes Riphagen, de schrijfster van het boek, samen met haar peuter een stukje uit het boek voorlezen.

Iedere dag komt er een nieuw filmpje online waarin een bekend Rotterdams of  Peuter&Co-gezicht dit mooie boek voorleest. Voorlezen zorgt, ook in deze rare tijd, voor een mooi moment samen tussen peuter en ouder. Samen op de bank of in bed een boek lezen of samen de plaatjes bekijken, creëert een moment van rust en helpt de taalontwikkeling van de peuter.

Er is ook een ‘Coco kan het!’-lied. Leuk om mee te zingen en om op te dansen!

Activiteit 1 - Taalontwikkeling – Aan wie denk ik?
Benodigdheden
Een foto van een kennis, familielid of een familiefoto. Dit kan ook een foto zijn op de telefoon.

Hoe werkt het?

Zoek een foto op van een kennis of familielid. Je neemt deze persoon in gedachten en geeft je peuter hints op basis van beschrijvingen. Op deze manier kan hij/zij raden wie je in gedachten hebt. Bijvoorbeeld: ‘het is een jongen’, ‘hij heeft bruin haar. Je peuter kan dan raden welk familielid of kennis dit is op de foto.
Wat is het doel?
Je speelt een raadspel met je peuter, waardoor taal wordt gestimuleerd. Je peuter leert ook om met beurtwisselingen om te gaan.

Stapje makkelijker

Doe dezelfde activiteit maar dan met knuffels of poppen, zodat het visueel wordt voor de peuter. En benoem eventueel de kleuren.

Stapje moeilijker
Doe dezelfde activiteit zonder foto om het uitdagender te maken. Welk familielid heeft mama of papa in gedachten?
Activiteit 2 - Motorische ontwikkeling - Rolrace
Benodigdheden
  • Een wc-rol
  • Een rietje

Hoe werkt het?

Je zoekt samen eerst naar de benodigde materialen en legt uit dat er een spelletje mee gespeeld gaat worden. Spreek een begin- en een eindpunt af met je peuter. Leg uit dat je met een rietje de wc-rol vooruit gaat blazen. Leuk om te zien wie bijvoorbeeld het eerst een wc-rol naar de bank of naar de tafel heeft geblazen.
Wat is het doel?
Je peuter leert korte opdrachten te begrijpen en gericht de mondmotoriek te gebruiken om te blazen.

Stapje makkelijker
Korte afstanden zonder opdracht. Alleen vooruit blazen.

Stapje moeilijker

Maak er samen met je peuter een ‘race’ van. Of probeer langere afstanden af te leggen. Kijk samen naar andere materialen die je vooruit kan blazen met een rietje.

Activiteit 3 - Rekenontwikkeling - Vergelijken met fruit
Benodigdheden
  • Verschillende soorten fruit en groenten

Hoe werkt het?
Vergelijk met je peuter verschillende soorten groenten en fruit. Bijvoorbeeld: op kleur, van groot naar klein, dik en dun, lang en kort, veel en weinig of meest en minst.

Wat is het doel?
Je peuter maakt kennis met verschillende soorten fruit en groenten. Ook maakt hij/zij kennis met rekenen door het sorteren op kleur en de aantallen te vergelijken. De peuter kan het aantal fruit/groenten op de tafel ook tellen.

Stapje makkelijker
Laat je peuter in huis een voorwerp van dezelfde kleur zoeken.

Stapje moeilijker

Laat je peuter fruit en groenten bij elkaar sorteren en bespreek ook of zij dit lekker vinden of graag eten. Een stukje proeven is nog lekkerder 😉

Activiteit 4 - Sociaal emotionele ontwikkeling - Spelen met de spiegel
Benodigdheden
Een grote of kleine spiegel.

Hoe werkt het?
Vraag je peuter om voor de spiegel te staan en ga ernaast staan. Samen oriënteren jullie je op het lichaam van je peuter.

Oudere peuters: De ouder benoemt een lichaamsdeel en het kind laat het zien. Bijvoorbeeld: waar is je neus? En het kind wijst het aan. De ouder kan ook proberen of het kind ook de wenkbrauwen, wimpers, tanden, elleboog, etc kan benoemen.
Jongere peuters: De ouder raakt een lichaamsdeel van het kind aan en het kind benoemt welke lichaamsdeel het is.

Wat is het doel?
Je peuter oriënteert zich op het eigen lichaam en wijst de lichaamsdelen aan, of benoemt de lichaamsdelen. Je peuter leert spelenderwijs zijn/haar eigen lichaam beter kennen en de lichaamsdelen te benoemen.

Stapje makkelijker
Laat je peuter zich met een kleine spiegel alleen op het gezicht oriënteren.

Stapje moeilijker

Voor de peuter die meer uitdaging nodig heeft, is het ook leuk om in gesprek te gaan over wat je bijv. met je neus kan doen. Op deze manier ontdekt je peuter ook waarvoor de zintuigen zijn.

Je neus is om mee te ruiken, je oren zijn om mee te horen, je ogen zijn om mee te kunnen zien, je mond is om te proeven, met je handen kan je dingen pakken, met je voeten kun je lopen etc.

Lees je kind voor of laat het voorlezen!
Vandaag is het verhaaltje: "Coco kan het!"

 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign