Zingen jullie al liedjes? Bijvoorbeeld voordat jullie gaan eten? In dit filmpje zie je hoe je gebaren kunt gebruiken bij het liedje ‘Smakelijk eten’. Gebaren helpen om nog beter te communiceren met je peuter.
Activiteit 1 - Motorische ontwikkeling: samen de was ophangen
Benodigdheden
Touw/waslijn
Bakje met knijpers
Wasmand met verschillende kledingstukken
Hoe werkt het? Bevestig het touw of de waslijn tussen twee meubelstukken, zodat het touw of de waslijn strak hangt. Laat je peuter een kledingstuk pakken en ophangen met de knijpers totdat de lijn vol hangt.
Wat is het doel? Samen de was ophangen bevordert het zelfvertrouwen van je peuter en de peuter vindt het leuk om papa of mama in huis te helpen. De was ophangen vraagt concentratie en stimuleert de fijne motoriek doordat de peuter probeert de knijper te openen en de was probeert op te hangen aan het touw of aan de waslijn. Je peuter beweegt het lichaam op verschillende manieren door op de tenen te gaan staan om bij het touw of de waslijn te kunnen, te bukken om iets uit de wasmand te pakken en van
links naar rechts te bewegen tijdens het ophangen van de was.
Stapje makkelijker Hang de waslijn of het touw niet te hoog op. Leg in de wasmand alleen ‘’makkelijke’’ kledingstukken of vaatdoekjes, zodat het makkelijker is om op te hangen voor je peuter. Laat hem/haar eventueel de was ophangen zonder de
knijpers. Stapje moeilijker Maak er een wedstrijdje van door te kijken wie als snelst de was kan ophangen. Dit kan ook een wedstrijdje zijn met een broertje of zusje erbij.
Activiteit 2 - Sociaal-emotionele ontwikkeling: waar heeft de zieke pijn?
Benodigdheden
Pop of knuffel
Pleisters
Hoe werkt het? Praat over pijn en lichaamsdelen met je peuter. Wat is pijn en waar hebben jullie weleens pijn? Praat met je peuter over waar de pop of knuffel pijn kan hebben. Laat je peuter zoveel mogelijk praten en vertellen. Om de beurt
plakken jullie pleisters op de plekken waar de pop pijn heeft. Je peuter plakt zoveel mogelijk zelf de pleisters op.
Wat is het doel? Door (open) vragen te stellen aan je peuter, krijgt hij/zij de ruimte te geven om iets te vertellen. Je peuter leert om begrippen en lichaamsdelen te beschrijven.
Stapje makkelijker Vertel aan je peuter waar jij weleens pijn hebt gehad. Laat duidelijk met je mimiek zien hoe je kijkt als jij pijn hebt. Wijs de plekken aan en laat je peuter daarna de plekken benoemen. Stapje moeilijker Laat je peuter verhalen vertellen over pijn op de peuterschool. Of heeft er iemand in de familie weleens pijn gehad?
Bijvoorbeeld: heeft iemand op peuterschool weleens pijn gehad en hoe kwam dat dan?
Activiteit 3 - Taalontwikkeling: proeven
Benodigdheden
Blinddoek (sjaal, hoofdoek, theedoek)
Verschillende eetbare producten, zoals:
Groente
Fruit
Brood met beleg
Hoe werkt het? Je kunt je peuter vragen of hij/zij geblinddoekt wil worden. Sommige peuters vinden dit erg spannend, dus het kan ook zeker zonder blinddoek. Op tafel liggen verschillende etenswaren, je peuter pakt een stukje. Je kunt vragen om aan het voedsel te ruiken en te voelen. Wat denkt hij/zij dat het is? Hoe voelt het eten aan. Misschien kan hij/zij zelfs al raden wat het is! Door te proeven ervaart je peuter of hij/zij het eten wel of niet lekker vindt. Doe gezellig mee met de activiteit, want dan
durft je peuter misschien zelf ook iets nieuws te proeven. Je kunt om de beurt wisselen met de blinddoek en proeven.
Wat is het doel? Je peuter durft te experimenteren en probeert nieuwe dingen uit om grenzen te ontdekken. Daarnaast leert je peuter aan te geven wat hij/zij wel of niet lekker vindt.
Stapje makkelijker Zonder blinddoek (zout, zoet) benoemen en vertellen of het lekker of niet lekker is. Kijk hierbij goed naar de gezichtsuitdrukking van je peuter. Stapje moeilijker Naast smaken (zout/zoet/bitter/zuur) en hard of zacht voedsel, kan je peuter ook het product raden.
Activiteit 4 - Rekenontwikkeling: van groot naar klein
Benodigdheden 2 tot 5 voorwerpen van verschillend formaat. Gebruik hier materiaal voor die je in huis kunt vinden, zoals:
Speelgoed
Wasknijpers
Bestek
Potloden
Flessen
Schoenen
Hoe werkt het?
Je peuter gaat 3 voorwerpen van groot naar klein sorteren. Begin met twee voorwerpen. Welke is het grootst? En welke het kleinst? Gebruik hierbij ook gebaren om groot en klein uit te beelden.
Wat is het doel?
Je peuter oriënteert zich op eenvoudige grootte-begrippen,
vergelijken en ontdekken van tegenstellingen.
Stapje makkelijker Gebruik twee dezelfde voorwerpen die duidelijk in grootte verschillen, zoals een voetbal en een tennisbal. Vertel je kind dat de voetbal groot is en de tennisbal klein. Stapje moeilijker Pak meer voorwerpen erbij en bekijk samen welke voorwerpen in de rij van groot naar klein passen.
Lees je kind voor of laat het voorlezen! Vandaag is het verhaaltje: "Rupsje Nooitgenoeg"
Dit digitale prentenboek past goed bij de activiteit ‘proeven’ uit deze nieuwsbrief. Rupsje Nooitgenoeg eet/proeft namelijk ook allerlei fruit en ander eten. Jullie kunnen het digitale prentenboek kijken voordat jullie gaan proeven. Misschien hebben jullie wel dezelfde soorten fruit in huis? Dan kan je peuter – net als Rupsje Nooitgenoeg – al dat lekkers proeven.
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland