Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
   Tip van de dag
In deze tijd merken we allemaal dat het soms best veel is, dat geld natuurlijk ook voor je peuter. Alles is even wat anders dan normaal. Hieronder een paar tips om je peuter te helpen omgaan met emoties.

 1. Speel mee: speel ‘vadertje, moedertje’ of ‘winkeltje’ met je peuter. Zo oefen je de sociale contacten en in het spel kan je peuter zijn/haar emoties uiten.
 2. Voorlezen of een verhaaltje vertellen is voor veel ouders en peuters een fijn rustmoment. Even knus op de bank kruipen of op het bed voor het slapengaan. Je peuter hoort het verhaal en herkent de emoties van anderen en zichzelf.
 3. Praat met elkaar: samen op de fiets of in de auto, of ’s middags even kletsen op de bank. Vraag je peuter bijvoorbeeld wat hij/zij het leukst vond vandaag en waarom. Zo leert hij/zij om na te denken over gevoelens.
 4. Geef het goede voorbeeld: nu je peuter zijn/haar emoties beter kan beheersen en de driftbuien (bijna) verleden tijd zijn, kun jij hem/haar leren hoe je wél kunt omgaan met boosheid. Ziet je peuter jou regelmatig woedend tekeergaan, dan wordt dat zijn/haar voorbeeld. Probeer met je emoties om te gaan, zoals jij graag zou willen dat je peuter dat doet. Benoem wat je doet en voelt en wat volgens jou een goede oplossing is. Nogmaals: dit is een ontwikkeling, dus geef het tijd.
 5. Boos zijn mag: alle gevoelens en emoties mogen er zijn, laat je peuter merken dat het normaal is als hij/zij boos of verdrietig is en dat je nog steeds van je peuter houdt als hij/zij even niet te genieten is. Emoties mag je uiten!


   Activiteit 1 - Bouwen met scheerschuim
Benodigdheden
Scheerschuim en blokjes.

Hoe werkt het?

Je peuter ontdekt en bouwt met scheerschuim en blokjes.

Wat is het doel?
Het doel van de activiteit is ontdekken en bouwen met scheerschuim. Spelenderwijs komt je peuter in aanraking met rekenkundige begrippen zoals hoog en laag, maar leert het ook kleuren herkennen en kan het de blokjes tellen.
Stapje makkelijker
Het ontdekken met scheerschuim staat voorop.

Stapje moeilijker
Kun je samen met je peuter een constructie bouwen van verschillende vormen blokjes?
Door denkvragen te stellen daag je je peuter meer uit:

 • Wat zou je kunnen doen om je bouwwerk hoger te maken?
 • Hoe maak je het bouwwerk stabieler?
 • Wat is er nu gebeurd?

   Activiteit 2 - Zingen en praten over lichaamsdelen en je gezicht
Benodigdheden
 • Een spiegel
 • YouTube: liedjes 'Dit zijn mijn wangetjes' en 'Hoofd, schouder, knie en teen'.

Hoe werkt het?

Zoek op YouTube bovenstaande liedjes op en zing deze samen met je peuter.
Ga na het zingen naar de spiegel toe. Wijs en benoem de lichaamsdelen en de verschillende onderdelen van je gezicht. Let op! Vaak zijn de liedjes op YouTube te snel. Je peuter is nog bij de eerste beweging terwijl het liedje al veel verder is.


Wat is het doel?
Lichaamsdelen leren (her)kennen en benoemen.

Stapje makkelijker
Benoem zelf de lichaamsdelen tijdens het meedoen.

Stapje moeilijker

Nodig je peuter uit zelf lichaamsdelen te benoemen en aan te wijzen.

   Activiteit 3 - Samen koken
Benodigdheden
De ingrediënten voor de lunch of het avondeten.

Hoe werkt het?
Vergelijk de verschillende soorten groente, fruit en andere voedingsmiddelen uit de koelkast. Welke groente hebben de kleur groen? Welke groente of fruit vind jij lekker? Wanneer eet je bijvoorbeeld taart? Wat drink jij graag bij het eten? Laat je peuter en beetje zout en een beetje suiker proeven en laat hem/haar de smaak beschrijven. Hierbij kun je 2 verschillende soorten groente of fruit met dezelfde kleur naast elkaar leggen en het verschil en overeenkomsten benoemen. Ga met je peuter in gesprek. Je kunt je peuter nog meer uitdagen tot taal door bijvoorbeeld samen een gerecht te maken en al de handelingen te benoemen en te laten herhalen. Wat heb je allemaal nodig? Je peuter kan misschien zelf wel wat nodig is uit de koelkast pakken.

Wat is het doel?
Het doel is om je peuter uit te dagen om in gesprek te komen. Om je peuter een mening te laten vertellen. Bijvoorbeeld wanneer hij/zij melk niet zo lekker vindt of juist wel. Door te praten over de ingrediënten ben je bezig met de taalontwikkeling. Woorden krijgen meer betekenis als je weet hoe het eruit ziet.

Stapje makkelijker
Van tevoren ingrediënten klaarzetten die je peuter al een beetje kent.
Variant: Je kunt ook samen de boodschappen inruimen en op die manier het gesprek aangaan over de verschillende etenswaren.

Stapje moeilijker

Je kunt samen het avondeten bereiden. Laat je peuter nadenken of de kip nog gebakken moet worden of niet? Stel open vragen zoals: ‘Wat eet je als avondeten?’ ‘Wat eet je als ontbijt?’

   Activiteit 4 - Samen schoonmaken
Benodigdheden
 • Een extra schoonmaakdoek
 • Water
 • Een sopje

Hoe werkt het?
Samen schoonmaken. De meeste peuters vinden het geweldig om te helpen. Ruim samen alle rondslingerende spullen op, geef hem/haar een doekje om af te stoffen en laat je peuter stofzuigen. Speelgoed heeft ook regelmatig een wasbeurt nodig. Geen probleem! Doe het speelgoed in een bad met water (of de wasbak) en laat je peuter het speelgoed schoonmaken. Je peuter heeft dan volop waterpret en tegelijk schoon speelgoed!

Wat is het doel?
De sociaal-emotionele ontwikkeling.
Door je peuter mee te laten helpen wordt hij/zij zelfstandiger en krijgt meer zelfvertrouwen. Je peuter leert zorg te dragen voor spullen.

Stapje makkelijker
Laat je peuter met een doekje zijn eigen spulletjes schoonmaken.

Stapje moeilijker

De activiteit is voor alle peuters. Je kunt het uitbreiden door nieuwe woorden aan te leren zoals: woonkamer, keuken, voorwerpen in huis. Zo leert je peuter tijdens het opruimen en schoonmaken er ook weer nieuwe woorden bij.

Lees je kind voor of laat het voorlezen!
Vandaag is het verhaaltje: "Masha en de regen"

Via www.bol.com zijn er nu ook luisterboeken voor peuters te koop voor 1 cent. Deze kun je meteen bekijken via een tablet of smartphone. Via https://www.bol.com/nl/m/thuisblijvertjes/ kun je een boek voor je peuter downloaden.
 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign