Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
   Tip van de dag
Buiten regent het, maar binnen is het gelukkig droog. Hoor jij de regen ook tegen het raam tikken? Als je goed kijkt, kun je de regendruppels op het raam zien. Trek je regenjas aan en zing met Puk en de juf een liedje over de regen.

De tekst van het regenliedje:
Tikke takke regen
Tik tak op het dak
Tikke takke regen
Op de wegen
Plons, plons, plas plas plas
Druppeltjes op mijn regenjas

   Activiteit 1 - Ontdekken met water en peper!
Benodigdheden
 • Een bord met water
 • Zeep
 • Zwarte peper

Hoe werkt het?

Zet het bord water op de tafel en doe er een scheutje zwarte peper in. Laat je peuter zijn/haar vinger in het midden van het bordje water prikken. Doe daarna een druppel zeep op de wijsvinger en laat je peuter nog een keer met de vinger in het midden van het bordje prikken.
Wat is het doel?
Het doel is om kinderen te laten zien hoe belangrijk het is om hun handen te wassen tijdens deze coronaperiode en hoe belangrijk het is om hierbij vooral zeep te gebruiken.
Verder is het doel het stimuleren van taal, denkvermogen en erover praten.

Stapje makkelijker
Sommige kinderen vinden het vies om hun vinger in het water te dopen, omdat ze de zwarte stippen zien van het zwarte peper. Je kunt dit ook met je eigen vinger voordoen. Je kunt ook 1 druppel zeep in het bordje met water en zwarte peper laten vallen.

Stapje moeilijker
Als je een ballon in huis hebt, kan je deze opblazen en over de rug van je peuter wrijven. Houd daarna de ballon boven het bord met water en je zult zien dat de zwarte peper tegen de ballon zal plakken!
Activiteit 2 - Een hut bouwen
Benodigdheden
 • Lakens
 • Kussentjes
 • Eventueel lampjes om het gezellig te maken

Hoe werkt het?

Zoek samen met je peuter materiaal om een hut in huis te maken. Leg bijvoorbeeld een groot laken over de eettafel, zodat het gedeelte onder de tafel de hut is. Maak de hut gezellig met speelgoed, boekjes, lampjes, kussentjes en knuffels.

Wat is het doel?
De sociaal- emotionele ontwikkeling. Samen met je peuter maak je een speciaal hoekje waar je peuter kan spelen of zich even kan terugtrekken.

Stapje makkelijker
Verzamel samen de spullen om een hut te bouwen. Speel samen met je peuter een spelletje in de hut, of lees samen een boekje.

Stapje moeilijker
Laat je peuter zelf nadenken hoe er een hut gebouwd kan worden. Wat hebben we allemaal nodig om een hut te bouwen? Hoe kunnen we de hut gezellig maken?
Activiteit 3 - Wat zit er in de sok?
Benodigdheden
 • Een sok, washandje, zakje etc.
 • Verschillende voorwerpen die je thuis hebt liggen en in een sok passen, zoals een lepel, een speelgoedautootje, een tandenborstel etc.

Hoe werkt het?
Stop het voorwerp in een sok. Doe er eventueel een knoop in of maak de sok dicht met bijvoorbeeld een touwtje of elastiekje. Je peuter mag met de handen voelen en vervolgens raden wat er in de sok zit.

Wat is het doel?

Het sensomotorisch spel: door het voelen leert je peuter de tastzintuigen te gebruiken. De taalontwikkeling: door te praten over de voorwerpen, wordt er spelenderwijs gewerkt aan het vergroten van de woordenschat.

Stapje makkelijker
Je peuter kiest zelf een voorwerp en doet dit in de sok. Nu mag jij raden wat er in de sok zit. Wanneer je peuter het spel snapt, kan uw peuter raden wat er in de sok zit.

Stapje moeilijker
Laat je peuter voelen met de ogen dicht.
Stop een voorwerp in de sok dat voor je peuter minder bekend is.

Activiteit 4 - Bolletjes oppakken met een wasknijper
Wat heb je nodig?
 • Een groot bord
 • Diverse bakjes of kommetjes
 • Zachte bolletjes in verschillende kleuren en maten: groot, minder groot en klein
 • Een wasknijper

Hoe werkt het?
Vraag je peuter om de bolletjes op kleur te sorteren en in de diverse bakjes te doen die je hebt klaargezet.

Wat is het doel?
De fijne motoriek stimuleren door kleine(re) beweging met de vingers te maken. Ook werk je met je peuter spelenderwijs aan rekenbegrippen zoals groot en klein.

Stapje makkelijker
Kijk goed naar de interesses van je peuter. Is hij/zij nog niet geïnteresseerd in de kleuren? Laat hem/haar dan vooral eerst experimenteren met het pakken van de bolletjes! Dit kan gewoon met de vingers en hoeft nog niet met de wasknijper. Laat je peuter het spel leiden.

Stapje moeilijker
Voor meer uitdaging kan je peuter eventueel een wasknijper gebruiken en zo de bolletjes op kleur en eventueel op grootte sorteren.
 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign