Share
Voorvertoning
Maak het leuk en leerzaam!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Thuis met je peuter,
maak het leuk en leerzaam!
   Tip van de dag
Kun je niet naar opa of oma? Vraag je kinderen om een mooie tekening te maken. Je kunt deze samen bezorgen aan de deur of op de post doen. Ben je meteen weer even extra buiten.
Buitenlucht is gezond! Het ontspant, is goed voor de concentratie en voor de creativiteit. Daarnaast zorgt zonlicht voor de aanmaak van vitamine D. Als we dan buiten zijn en ook nog in beweging komen, versterkt dit de weerstand. Dat is juist wat we willen in deze tijd. Maak een wandeling samen met je kind of fiets een rondje door de wijk. Lees een boek over de natuur en kijk samen met je kind of je deze dieren, insecten en bomen ook buiten in het echt ziet.
   Activiteit 1 - Speelgoed verstoppen
Benodigdheden
  • Verschillende soorten speelgoed (dieren) of knuffels
  • Een aantal lege kartonnen dozen
  • Oude lakens en/of kussens
  • Een speelplek binnen of buiten het huis
Hoe werkt het?
Nodig je peuter uit om knuffels of speelgoed onder, in, achter en tussen de dozen te verstoppen. Als het lastig is om kartonnen dozen te vinden, kan hetzelfde spel gespeeld worden met een emmer, een kussensloop of een deken.

Wat is het doel?
Je peuter gebruikt het hele lichaam om het speelgoed te verstoppen, waarbij ze in aanraking komen met plaats-bepalende begrippen, zoals: erop, eronder, ernaast, erin en erachter.

Stapje makkelijker
Speel vooral mee en vertel waar je als ouder mee bezig bent. Bijvoorbeeld: ‘kijk de olifant is weg, waar is hij nou?’ Hierbij help jij als ouder mee zoeken, zodat je peuter ervaart wat de bedoeling is van het spel.

Stapje moeilijker
Je verstopt het speelgoed en geeft kleine opdrachtjes aan het kind en maakt het moeilijker door de eigenschappen van de verstopplek te benoemen. Bijvoorbeeld: de olifant is onder de tafel waar we eten. Of: de knuffel is op de plek waar wij onze haren wassen. Laat je peuter ook zelf de materialen verstoppen.
Activiteit 2 - Zelf inschenken
Benodigdheden
  • Bekers en/of glazen
  • Een kan met water (of iets anders waar je uit kunt schenken, bijvoorbeeld een maatbeker)

Hoe werkt het?

Laat je peuter helpen met het inschenken van water. Hij/zij leert hiervan om te vergelijken op inhoud. Begrippen die je kunt benoemen bij deze activiteit:
  • leeg en vol
  • weinig en veel
Hierna natuurlijk gezellig samen het water opdrinken en trots zijn op hoe zelfstandig je peuter wordt!

Wat is het doel?
Je peuter krijgt inzicht in hoeveelheden, dit kan hij/zij straks goed gebruiken bij rekenen op de basisschool.

Stapje makkelijker
Geef je peuter een klein laagje water om in te schenken.
Dit is minder zwaar, en maakt het voor uw peuter makkelijker om te schenken.

Stapje moeilijker
Bekers met elkaar vergelijken: waar zit ‘meer’ en waar zit ‘minder’ water in?
Activiteit 3 - Samen wandelen
Benodigdheden
De omgeving buiten en eventueel een zakje, tasje of emmer.

Hoe werkt het?
Je gaat met je peuter wandelen buiten. Tijdens het wandelen kun je stilstaan bij wat jullie allemaal zien. Neem een emmer of tasje mee zodat je peuter spulletjes kan verzamelen. Denk aan takjes en blaadjes, maar misschien ziet jouw peuter nog veel meer! Wat zouden jullie daar thuis allemaal mee kunnen doen?

Wat is het doel?

Je peuter leert nieuwe ervaringen op te doen en heeft plezier in het leren van nieuwe, andere dingen.

Stapje makkelijker
Samen wandelen en praten over wat je tegenkomt is voor je peuter geweldig. ‘Kijk, een vogel!’ Of: ‘waar zie jij de glijbaan?’

Stapje moeilijker
Je kunt voordat de wandeling begint je peuter een vraag stellen: wat zou jij graag willen zien, straks in het park? Of: waar gaan wij naar zoeken?  Hierdoor moet je peuter gaan nadenken over wat er buiten allemaal te zien valt!

Activiteit 4 - Wat hebben we nodig voor het ontbijt?
Wat heb je nodig?
  • Reclamefolders van verschillende supermarkten
  • Een schaar

Hoe werkt het?
Kijk met je kind samen de folder(s) door, benoem wat je kind ziet en stel vragen als: ‘vind jij dit lekker? Ik lust komkommers, wat lust jij?’

Stel dan voor om samen het ontbijt te maken van de volgende dag. Wat hebben jullie daarvoor nodig? Kijk in de keuken wat er nog is en wat jullie in de winkel kunnen gaan kopen.
De spullen die er voor gehaald moeten worden gaan jullie samen zoeken in de folders, en knip ze uit.

Eventueel kunnen jullie ze op een A4 velletje plakken.
In de winkel laat je je kind zelf de boodschappen pakken. Bijvoorbeeld de druiven. Zeg tegen je kind: ‘ik kan de druiven niet vinden, kun jij me helpen?’ Je kind zal met veel plezier op zoek gaan naar de druiven en ze vinden en waarschijnlijk zeggen: ‘DAAR!’
Zeg dan: ‘dankjewel, daar liggen  de druiven dus! Ze liggen naast de appels en de mandarijnen.’ Benoem het voor ze.

Thuis pakken jullie de spullen uit en kijken jullie na of je alle uitgeknipte plaatjes ook hebben gehaald. Praat erover. Als je het plaatje van het brood ziet, geef dan aan waar jullie het vonden in de winkel of stel de vraag, ‘het brood lag toch bij de broden of ergens anders?’ Daag je kind uit om het zelf te vertellen.
Uiteraard maken jullie de volgende dag samen jullie ontbijtje met de zelf gehaalde boodschappen en pakken jullie de plaatjes er weer bij zodat je het kunt vergelijken.

Wat is het doel?
Door plaatjes en echte materialen toe te voegen aan taal krijgen woorden een betekenis. Hierdoor leert je peuter om taal beter te begrijpen.

Stapje makkelijker
Als je je spreektempo aanpast aan je peuter en je hem/haar de tijd geeft om te antwoorden, zal hij/zij plezier krijgen om te gaan praten.

Stapje moeilijker
Als je peuter al een beetje kan praten stel dan open vragen. Je stimuleert hiermee je peuter om langere zinnen te gaan maken en te verbeteren.
Lees je kind voor of laat het voorlezen!
Vandaag is het verhaaltje: "Poes denkt aan vis"

 
Peuter&Co, Schoonderloostraat 68, 3024TX Rotterdam, Nederland
 
 


Email Marketing door ActiveCampaign